nlc.hu
Otthon

El a kezekkel a szundigombról!

Szundibűnözés: Még 5 perc? Jobb, ha azonnal kikelsz az ágyból!

Annak, hogy fáradtan kelsz ki az ágyból, több oka is lehet, az egyik például az, hogy a szundizás a kedvenc funkció a telefonodon.

Reggel felriadsz az ébresztőóra hangjára, azt kívánod, bárcsak még aludhatnál 5-10 percet? Nem vagy egyedül, szerte a világon igencsak népszerű a telefonos ébresztőórák szundifunckiója. Pedig számos bizonyíték van arra, hogy ez a szokás megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusát, és fáradtabbnak érezhetjük magunkat tőle, mintha egyszerűen csak kipattannánk (vagy – kászálódnánk) az ágyból.

Az alvásnak ugye különböző fázisai vannak: az első szakasz átmenet az éber és az alvó állapot között, ezt követi a könnyű, illetve felszínes alvás, majd a mélyalvás, végezetül pedig a REM-szakasz, amit erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk, ez a ciklus pedig egy éjszaka alatt többször is megismétlődik. Ideális esetben az utolsó REM-szakasz után ébredünk fel, ám ha utána elszundítunk, és csak rövid időre tudunk visszapilledni, akkor nem tudunk végigmenni újra a különböző fázisokon, valamikor ciklus közben ébredünk fel, aminek meglesz a böjtje. 

Dr. Reena Mehra, a Clevelandi Klinika alvászavarokkal foglalkozó munkatársa szerint érdemes odafigyelni arra, hogy körülbelül 7-8 órát aludjunk, és az alvás minősége is megfelelő legyen. Hozzátette, ha valaki ügyel a mennyiségre és a minőségre, mégis úgy érzi, hogy szüksége van a szundifunkcióra, akkor lehet, hogy érdemes felkeresnie az orvosát, mert lehet, hogy egy eddig nem  diagnosztizált alvászavar áll a háttérben.

(via LadBible)

ébresztőóra

Fotó: Anastasiya Vragova/Pexels

Még több cikk az alvászavarokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top