nlc.hu
Tabuk nélkül

Alvászavar oka

5 súlyos testi tünet, amit az alvászavar okozhat

Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak? Mi történhet a testünkkel, ha hiányzik a megfelelő mennyiségű és rendszerű alvás? Milyen árulkodó jelei vannak az alvászavarnak? Körbejártuk a témát!

Az alvás legfőbb feladata, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik.

Alvászavarra utalhatnak:

  • Ha fáradtabban ébredünk fel, mint ahogy lefeküdtünk.
  • Napközben szinte bármikor, bárhol el tudnánk aludni, vagy el is szundítunk hosszabb-rövidebb időre.
  • Egyre nehezebben tudunk koncentrálni és egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat.
  • Nehezen alszunk el, éjszaka többször felébredünk.
  • Az alvászavar komoly testi tüneteket produkálhat

Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus egyes szakaszai fontos szerepet játszanak az emlékek megszilárdításában is: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, hogy mi történt velünk előző nap.

Alvászavar és kezelése

(Fotó: Getty Images/Lena Ivanova / EyeEm)

Kihat a közérzetre

Ha huzamosabb ideig nyugtalanul alszunk, az hangulatingadozást okozhat, a tartós rosszkedv pedig akár depresszióra is hajlamosíthat. Az agynak szüksége van alvásra, hogy feldolgozza a napi eseményeket, érzelmeket és élményeket.

Tudtad? A leggyakoribb alvászavar az álmatlanság. Hátterében állhat fizikai betegség – például a pajzsmirigy túlműködése –, pszichiátriai betegség, illetve gyakran kialakulhat valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is. A helytelen életmód, a rossz szokások is álmatlansághoz vezethetnek, például ha túl sok fehérjét, tejet vagy sok cukros dolgot (csokoládét, süteményeket) eszünk közvetlenül lefekvés előtt, vagy ha túlesszük magunkat nehéz ételekkel.

Szív- és érrendszeri rendellenességek jelentkezhetnek

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon szó szerint „szívügyünkké” válhat. Már a rövid távú alváshiány is megterheli a szervezetet, mivel emeli a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást. Friss eredmények alapján a napi 6-8 óránál rendszeresen kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét.

Hízáshoz vezethet

A kialvatlanságtól fokozódhat az étvágy, aminek hátterében – egyebek mellett – az éhség- és jóllakottságérzést szabályozó hormonok zavara áll. Az alváshiány miatti rossz hangulatot pedig főként a „boldogsághormon”, a szerotonin termelődését elősegítő, szénhidrátban gazdag ételekkel, édességekkel próbáljuk elűzni, ami viszont könnyen hízáshoz vezethet. A tartós alváshiányban szenvedőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata is fokozódik.

Tudtad? Az alváshiány akár stroke-hoz vagy cukorbetegség kialakulásához is vezethet!

Gyengíti az immunrendszert

Ha nem alszunk eleget, nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így még egy egyszerű megfázás is könnyen ledönthet a lábunkról.

Örök kérdés: mit tegyünk?

Rövid, átmeneti alvászavar és ismert ok (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, betegség) esetén megoldást jelenthetnek a következő módszerek:

  • Segíthetnek egyes gyógynövények, mint például orbáncfű, macskagyökér, citromfű, komló, kamilla.
  • Fontos, hogy semmiképpen ne rettegjünk már előre attól, hogy megint nem lesz jó éjszakánk, mert az álmatlanságtól való félelemnek garantáltan ez is lesz a vége.
  • Sem teli hassal, sem pedig éhesen nem jó lefeküdni. Vacsorázzunk időben, de figyeljünk arra, hogy az esti órákban ne együk túl magunkat.
  • Ne igyunk alkoholt lefekvés előtt, mert rontja az alvás minőségét!
  • Lefekvés előtt lehetőleg két órával már ne nyomkodjuk a tabletet vagy a telefonunkat, és ne nézzünk olyan filmeket, amelyek feszültséget, izgalmat okozhatnak.
     

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Lena Ivanova / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top