A szalmonella, a lisztéria, E.coli, a penész vagy az elszaporodott élesztőgombák ott rejtőznek a konyhában, és könnyen okozhatnak olyan megbetegedéseket, amiket az ember egészen addig nem vesz komolyan, amíg át nem esik rajta.
Mosogatószivacs
A legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat. Az edények tisztítására használt szivacsok felületén olyan kórokozók is előfordulhatnak mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz, szóval a saját érdekünk minimum két hetente lecserélni a szivacsokat újra.
Vágódeszka
Az NSF felmérése szerint a vágódeszkák 18 százaléka fertőzött coliform baktériumokkal. Fogadjuk meg a nálunk sokkal okosabbak tanácsait, és legyen külön deszkánk a húsoknak, a halaknak, a zöldségnek és a tejtermékeknek. Szerencsére ma már számos színben kaphatóak vágódeszkák, ezért érdemes a megkülönböztetés miatt más-más színt venni.
Fogantyúk
A legtöbben bele sem gondolnak, hogy naponta hány alkalommal fogják meg a konyhaszekrény és a hűtőszekrény fogantyúját vagy a mikró és a sütő gombjait. Ezeken a pontokon pedig számos baktérium gyűlhet össze, különösen, ha előtte nyers ételt készített valaki elő. Emésztési betegséget okozó Salmonella, Listeria és Escherichia coli lehet rajta, de penészgombák is, így nem árt naponta fertőtleníteni a szóban forgó felületeket.
Mosogató
A mosogató lefolyóján rengeteg víz halad át, sokan nem fordítanak kellő energiát a tisztítására. A National Sanitation Foundation International háztartásokban végzett vizsgálata szerint a lefolyók körüli terület 45%-án volt E. coli vagy valamilyen coliform baktérium. Meggyőző érv egy kis takarításra, nem?
Kávéfőző
A kávéfőzőt sem árt alaposan megtisztítani, hiszen azok tele lehetnek baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Néhány évvel ezelőtt a National Sanitation Foundation International alapos vizsgálata során 35-67 különböző bacillust tárt fel a tesztelt kávéfőzőkben.
Gumi spatula
A legjobb, ha a szétszedhető a fej és a nyél, mert akkor lehet alaposan letisztogatni, mert az E-coli, penész és élesztőgomba is könnyedén megül rajta.
Műanyag ételtartó, tetővel
Könnyen beeszik magukat a bacilusok a műanyagdoboz oldalába, vagy ahol a tető és a doboz találkozik. Egy jó alapos program a mosogatógépben és esélyt sem adunk a szalmonella, élesztő vagy a penészgombának.
Konzervnyitó
Az egyszerű lemosás ebben az esetben nem sokat ér, mert a konzervnyitó közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel. Tegyük forró, mosogatószeres vízbe, vagy egyszerűen a mosogatógépbe.
Olvass konyhai praktikákat is az nlc-n:
- Konyha és fürdőszoba felújítás olcsón: 7 változtatás, amit egyedül is könnyedén el tudsz végezni
- Pici a konyhád? Ezektől a színektől tűnik majd tágasabbnak!
- Tudtad? Rosszul tudtad! Gyakori konyhai tévhiteket cáfolunk meg
(Nyitókép: Getty Images/d3sign)