nlc.hu
Otthon

A túlsúly veszélyezteti a háziállatok egészségét

A túlsúlyos kutya és macska nem cuki, hanem veszélyben van az egészsége

A túlsúlyt nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is komolyan kell venni, mert egészégügyi problémákat okozhat.

Hajlamosak vagyunk sztárolni és cukinak tartani az elhízott kutyákat és macskákat, ám sajnos a túlsúly a háziállatokra ugyanúgy veszélyes is lehet, mint az emberekre. Nem hanyagságból hizlaljuk fel a kutyákat, macskákat, hanem általában a gazdik szeretetének kimutatása az etetés, a gondoskodás fő motívuma az, hogy adunk enni az állatnak – ahogy a gyerekeinkkel szoktuk tenni, amikor tömjük őket csupa szeretetből. Azonban oda kell figyelnünk a háziállatok testsúlyára, mert komoly egészségügyi problémáik lehetnek a túlsúlyból, sőt, konkrétan rövidülhet miatta az élettartamuk.

Mit mond a statisztika?

Világszinten az elhízott háziállatok aránya 22-44 százalék között van, ám ez országonként más számot mutathat. Az Egyesült Államokban például a macskák 60 százaléka, míg a kutyák 56 százaléka túlsúlyos vagy elhízottnak minősül. Magyarországon pedig a háziállatok nagyjából egyharmada küzd túlsúllyal.

Egészségügyi problémák a túlsúly miatt

Szív- és érrendszeri problémák

A magas vérnyomás és a szívbetegségek ugyanúgy érintik a háziállatokat, mint az embereket. Az elhízás okozhat szív-és érrendszeri problémákat az állatoknál is, hiszen a megnövekedett testben nehezebb feladat a vért keringetni. Ez akár szívleálláshoz is vezethet.

A túlsúlyos állat szenved

A túlsúlyos állat nem cuki, segíteni kell rajta (Kép: Getty Images)

Cukorbetegség

Az elhízott kutyáknál gyakrabban előfordul, hogy a cukorbetegséggel kell megküzdeniük. Ez a gazdára is nagy feladatot ró, hiszen odáig fajulhat a helyzet, hogy inzulininjekciót kell adni minden nap az állatnak, amit feltehetően nem vesz jó néven. Ha pedig annyira előrehaladt a cukorbetegség, akkor meg is vakulhat tőle a kutya, és az életébe kerülhet, ha túl alacsony vagy túl magas lesz a cukra.

Légzőszervi megbetegedések

A tüdőre is nagyobb terhelés esik, ha a macska vagy a kutya túlsúlyos, főleg, mert a megnövekedett zsírréteg nyomhatja a tüdőt, ami miatt kialakulhat légzési nehézség az állatnál. A zsír miatt egyre kevesebb hely marad a tüdőnek arra, hogy táguljon, így az állat csak felszínesen tud lélegezni, ami vezethet oda, hogy nem jut elég oxigén az agyába.

Ízületi problémák

Az elhízott háziállatok 25 százalékának van ízületi problémája, amin nincs mit csodálkozni, hiszen a plusz súly olyan terhet jelent az ízületeknek, amit nem bírnak túl sokáig viselni és károsodnak tőke. A leggyengébb pont a kutyák, macskák térde, ami instabillá válhat a túlsúlytól és komoly fájdalmakkal járhat az állatnak egy egyszerű séta, ha károsodnak az ízületei.

Mi számít túlsúlynak?

„Ha az optimális testsúlyhoz képest 10 százalékkal nyom többet, az még rendben van, a gondok 15-20 százalék környékén kezdődnek. Ha mondjuk egy macska, aminek 4 kiló lenne az ideális testsúlya, 4,4 kilót nyom, akkor nem sovány, de – ahogy én szoktam mondani, csak a szükséges plusz van rajta, ha viszont 4,8 kiló, akkor már duci. Fontos megjegyezni, hogy minél kisebb a súly, jobban nyílik az olló” – mondta el az nlc-nek Dr. Pálinkási Csaba állatorvos.

Via

Nagy kedvenceink, a háziállatok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top