nlc.hu
Otthon

Görögdinnye savanyítása

Savanyú dinnye, ahogy a nagymama csinálta

Itt a dinnyeszezon, érdemes elrakni télire is!

Őszintén szólva az én nagymamám sosem csinált savanyú dinnyét, vagy más savanyúságot, sőt még kovászos uborkát sem. Ő igazi befőttes nagymama volt, készített befőttet meggyből, körtéből, barackból, és ezek mindig visszahozták a nyár édes ízeit télen. És hát persze nem maradhatott el az éves lekvárbefőzés sem. A savanyúságokat egy barátom nagymamájának spájzában fedeztem fel körülbelül 10 évvel ezelőtt. Azóta pedig folyton összefut a számban a nyál, amikor a savanyú lében lubickoló pici dinnyékre vagy a pirosságukat még savanyítás után is megőrző görögdinnye-szeletecskékre gondolok.

Savanyú dinnye, ahogy a nagymama csinálta

Éretlen dinnyét is fermentálhatunk (Fotó: Unsplash)

Úgyhogy el is határoztam, ha nem is idén, de én is fogok dinnyét savanyítani. Igaz, a piacon is kapni olykor-olykor, de annak még sincs „nagymama íze” (ez pont úgy hangzik, mintha a farkas írta volna le).

Most itt van a dinnyeszezon, és sajnos éretlen dinnyékből sincs hiány. Ami egyébként nem akkora baj, ha savanyított dinnyében gondolkozol. Ráadásul elég egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • nem teljesen érett görögdinnye
  • 6 liter víz
  • 7,5 dl 10%-os ecet
  • 2 dkg citromsav
  • ½ evőkanál borkén
  • 30 dkg só
  • 1 kg 80 dkg koriandermag (egész)
  • mustármag (egész)
  • szemes bors
  • babérlevél

Így csinálta a nagyi

Először előkészítjük az üvegeket: a művelethez egy 5 literes üveg kell (vagy több kisebb), amit forró vízzel kimosunk. A dinnyék héját is megmossuk, majd kétujjnyi vastag gerezdekre vágjuk. A gerezdek aljáról vágjuk le a vastag zöld héjat, de úgy, hogy a piros hús alatt maradjon a fehér héjból, hogy valami összetartsa a szeletkéket. A levet külön készítsük el: oldjuk fel a hozzávalókat, majd tegyük a dinnyéket a befőttesüvegekbe, és töltsük rá a levünket. Az üveg ne legyen tele gyümölccsel, lepje el őket a lé. Zárjuk le celofánnal az üveg száját, majd csavarjuk rá a tetején. Most jöhet a csírátlanítás: egy nagy fazék aljára tegyünk rongyot, állítsuk rá a lezárt üveget, ¾-ig öntsünk vizet a fazékba, és kezdjük el forralni. Amikor az üvegekben a lé gyöngyözni kezd, zárjuk el a gázt, és csavarjuk az üvegeket szárazdunsztba, ott hagyjuk kihűlni. Úgy is csinálhatjuk, hogy magát a levet forraljuk fel külön (úgy az összetevők hamarabb feloldódnak), és azzal forrázzuk le a dinnyéket. Dunsztolni ilyenkor is kell.

Savanyú dinnye, ahogy a nagymama csinálta

Bármit lehet szinte savanyítani (Fotó: Unsplash)

Előfordulhat, hogy a folyadékból esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor elég annyit tennünk, hogy eltávolítjuk a megromlott részt, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad.

Még több tipp, ha megkívántad a savanyút

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top