nlc.hu
Otthon

Gyorsteszt is elég az Angliába utazó beoltottaknak

Könnyebb lett a beutazás Angliába a teljesen beoltottaknak

Mától a gyorsteszt is elég az Angliába utazóknak, ha mindkét oltást megkapták.
Heathrow repülőtér a járvány idején

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból.

A rendelet értelmében a nemzetközileg engedélyezett oltóanyagokkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás (a brit kormány által járványügyi szempontból kiemelten kockázatosnak tartott) országokból érkezők számára megszűnt az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme. Ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges.

A tesztet az érkezés utáni második nap végéig el kell végezni. A szabályozás alapján az érkezés napja a nulladik napnak számít.

Fotóval lehet igazolni az eredményt

A gyorsteszthez szükséges készletet a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól lehet megrendelni. A rendelési folyamatot és a szolgáltató kiválasztását a kormányzati honlap felkeresésével lehet elindítani.

Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják. A fotót – amelyen látszania kell a gyorsteszt-készlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak is – annak az egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni az eredmény hivatalos igazolása végett, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést. Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni. Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon, vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

A keleti vakcinákat nem fogadják el

Az Európai Unió országaiból – köztük Magyarországról – Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat.

Általános szabályként – vagyis minden országra vonatkozóan – azokra érvényes az angliai beutazási feltételek könnyítése, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

(MTI)

(Kiemelt kép: Tolga Akmen / AFP)

Anglia az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top