nlc.hu
Trend

A vakcina után elvégzett antitest-gyorsteszt nem sokat ér

Ezért nem érdemes gyorstesztet csináltatni oltás után

Sokan meglepődnek, amikor a vakcina beadását követően gyorsteszttel keresik az antitesteket a szervezetükben.

A Telex számol be róla, hogy több olvasói megkeresést is kaptak, olyanoktól, akik a koronavírus elleni vakcina beadását követően gyorstesztet végeztek, hogy ellenőrizzék, kimutathatóak-e az antitestek a szervezetükből. A teszt azonban negatív eredményt mutat, amiből sokan azt a következtetést vonják le, hogy a vakcina – általában a kínai – nem is jó semmire. A lap azonban felhívja a figyelmet, hogy a gyorstesztek egyáltalán nem alkalmasak a vakcinák hatékonyságának ellenőrzésére, ezért felesleges ilyesmit igénybe venni az oltást követően. 

Az antitest-teszt nem alkalmas az oltás hatékonyságának ellenőrzésére

A Telex cikke rámutat, hogy az úgynevezett PCR-tesztek a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét állapítják meg, ezért azok a fertőzés megállapítására használhatóak. Az antitest-gyorstesztek azonban azokat az antitesteket mutatják ki, amelyek a szervezetünkben épp a vírus jelenléte miatt termelődnek, annak leküzdésére. A kereskedelmi forgalomban kapható antitest-tesztek azonban nem biztos, hogy kimutatják azokat az antitesteket, amelyek termelődését a vakcinák indítják be. A tesztek között ugyanis olyan is található, amely a koronavírus úgynevezett N-fehérje nevű molekuláik ellen termelődő antitesteket mutatják ki, a vakcinák – akár a kínai Sinopharm, akár az amerikai Moderna vakcina – az úgynevezett S-fehérje vagy tüskefehérje ellen képződő antitestek termelését indítják be.

Ezért nem érdemes antitest-gyorstesztet csináltatni oltás után

Az otthoni antitest-gyorstesztek nem alkalmasak az oltás hatékonyságának ellenőrzésére (Fotó: Getty Images)

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyorstesztek érzékenysége eltérő lehet, ráadásul a különféle gyártmányú gyorstesztek megbízhatósága is megkérdőjelezhető. Emellett, a tesztek hatékonyságát befolyásolhatja, ha valaki – akár tudtán kívül – korábban átesett a Covid-fertőzésen. A gyorstesztek megbízhatatlanságára az amerikai Járványügyi Központ, a CDC is felhívta a figyelmet. 

Létezik még az úgynevezett szerológiai teszt, amely során a vérből vett mintát laboratóriumban feldolgozva ellenőrzik, hogy az alany átesett-e már a fertőzésen, azonban ezeknek a teszteknek is megkérdőjelezhető a megbízhatósága. 

A fentiek fényében fontos, hogy a védőoltás mindkét adagját megkapók is továbbra is tartsák be a járványügyi védekezés szabályait és viseljenek maszkot, legalább, amíg a járvány vissza nem szorul.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top