nlc.hu
Otthon

Őszi rózsametszés

Őszi rózsametszés: így gondozd a rózsáidat ősszel, hogy sokáig szép legyen a kerted

Ha azt szeretnéd, hogy a rózsáid sokáig szépek maradjanak, és jövőre is virágba boruljanak, ezeket a tanácsokat fogadd meg!

Az őszi rózsametszés olyan feladat, amit ugyan meg lehet spórolni, csak éppen nem érdemes. Elmondjuk, mit érdemes még a fagyok beállta előtt elvégezned a virágoskertben.

Őszi rózsametszés tippek

Fotó: Getty Images

Gyűjtsd össze a beteg leveleket!

Azokat a leveleket, amik nem egészségesek, könnyen felismerheted: nagy részük eleve lepotyog, de azokat is távolítsd el, amik elszíneződtek például a lisztharmat vagy a rózsarozsda miatt. A lehullott leveleket azért muszáj összeszedni, ugyanis könnyen tovább fertőzhetik a rózsát.

Vágd vissza!

A magasra nőtt friss hajtásokat vágd vissza – ha nem teszed meg, akkor a szél fogja, ami viszont a növényben is kárt tehet. Keresd meg a rügyet, és afölött 2 centivel haránt vágd le a fennmaradó részt! Így pazar rózsakerted lesz tavasszal is.

Vágd le az elnyílt virágokat!

Ne sajnáld, és metszd le az elnyílt virágokat, azokat is, amik betegnek tűnnek. Ez azért fontos, mert csak elveszik az energiát a növény egészséges részeitől, így a rózsád nem tud fejlődni és tartalékolni sem. A levágott virágokból aztán gyönyörű dekorációkat is készíthetsz.

Ültesd át!

A már meglévő rózsát nem tavasszal, hanem ősszel érdemes átültetni, ha úgy gondolod, nem megfelelő az a hely, ahol most van. Vedd figyelembe, hogy a rózsa szereti, igényli a napfényt, így olyan helyre ültesd, ami napos.

Távolítsd el a vadhajtásokat!

A vadhajtások is hozhatnak szép virágokat, de ne sajnáld őket levágni. Arról ismerheted fel a vadhajtást, hogy sokkal vékonyabb, gyengébb, és magasabbra nő, mint a rózsa többi része. Ha ezt elmulasztod, tavasszal nem biztos, hogy nevezhetsz a legszebb rózsakert díjra, és csak kisebb fejű virágokkal számolhatsz.

Tudj meg még többet az őszi kerti teendőkről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top