nlc.hu
Otthon

Lakásfelújítás

Így lehet okos az otthonod a lakásfelújítási támogatásból

Sokan csak álmodoztak eddig egy modern okosotthon-rendszerről, idén január elsejétől azonban ezek az álmok akár meg is valósulhatnak a lakásfelújítási programnak köszönhetően. Mutatjuk, mi mire és hogyan költenénk el államtól kapott ingyenpénzt.

Ha megfelelsz a feltételeknek, idén január elsejétől a magyar államtól 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatsz lakásfelújításra. Ez nem kevés pénz, és ha okosan költöd el, látványosan javíthatod vele az otthonod komfortfokozatát. Az összeg gyakorlatilag bármire költhető, ami a lakhatási körülmények javításával és modernizálásával kapcsolatos – így tehát olyan kütyükre és rendszerekre is, amik akár utólag is képesek okossá varázsolni egy lakást. De miért érdemes erre költeni?

Kényelmeseb, biztonságosabb és takarékosabb - ezt kapjuk attól, ha "megokosítjuk" az otthonunkat (fotó: profimedia.hu)

Kényelmeseb, biztonságosabb és takarékosabb – ezt kapjuk attól, ha „megokosítjuk” az otthonunkat (Fotó: profimedia.hu)

Befektetésnek sem rossz ötlet

Szerintünk azért, mert az okostechnológiák nem egyszerűen csak kényelmesebbé és trendibbé teszik az otthonunkat, hanem azért is, mert növelik a lakás biztonságát, és jelentősen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz is azáltal, hogy takarékosabban osztják be az ingatlan energiafelhasználását. Egy precízen megtervezett okos-rendszer harmonikusan és automatikusan vezérli a fűtéstől és világítástól kezdve az árnyékoláson és biztonsági berendezéseken át a különféle háztartási eszközökig számos kütyü működését, mégpedig jobban, mint ahogy mi tennénk, hiszen nem felejti el lekapcsolni a villanyt, nem tekeri fel feleslegesen magasra a termosztátot, és a légkondit sem járatja, amikor nincs rá szükség.

(fotó: Schneider Electric)

Megkönnyíti a mindennapokat, ha egy okosház gondoskodik rólunk (Fotó: Schneider Electric)

Így aztán egy lakás okosítása nem egyszerűen csak a komfortot növeli, hanem csökkenti a havi rezsidet is, így idővel megtérülő befektetésnek tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy „okosítás” után az ingatlan forgalmi értéke is látványosan megnő. Nyomós érvek, igaz? Az okosításra tehát számos jó okunk lehet, a kérdés már csak az, hogyan vágjunk bele.

Mi így okosítanánk

A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha komplex rendszerben gondolkodunk, és ezt lehetőleg ugyanannak a gyártónak a termékeivel valósítjuk meg. Ugyanis a közös márkához tartozó okos kütyük nagyobb eséllyel működnek együtt, és annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a gyártó eleve kínál teljes rendszereket. Arról nem is beszélve, hogy stílusban, megjelenésben is harmonikusabb lesz, ha ugyanattól a cégtől származnak a falra szerelt okoskapcsolók a redőnyhöz, a világításhoz és a fűtéshez is – egyszóval szebb és ízlésesebb lesz így az otthonunk, mintha minden egyes darabot más-más gyártó készít eltérő designkoncepcióval. Érdemes tehát először a gyártót kiválasztanunk, és csak ezután azt, hogy mit vegyünk meg tőle.

Egy bölcs megoldás – amikor téged szolgál az otthonod

Mi hazai viszonyok között a legígéretesebbnek a Schneider Electric Wiser okosotthon-rendszerét találtuk, nem pusztán azért, mert ár/érték arányban nagyon jó és a technológiája is fejlett, hanem azért is, mert tetszett a termékeik letisztult, elegáns dizájnja, és az is, hogy gyakorlatilag minden igényre tudnak valamilyen megoldást. Vehetünk tőlük intelligens kapcsolókat időzítővel, fényerőszabályozókat, mozgásérzékelőket, redőnyvezérlőt, intelligens csatlakozóaljzatokat fogyasztásmérővel, nyitásérzékelőt, páraérzékelőt, füstérzékelőt, sőt még vízszivárgás-érzékelőt is a különféle kamerákról és magáról a rendszer lelkéről, a központi vezérlőegységről nem is beszélve. Mindezt pedig egy app segítségével mobiltelefonról is vezérelhetjük, de csatlakoztathatunk hozzá otthon egy hangvezérlő egységet is – vagyis csak annyit kell mondanunk a fotelban ülve, hogy „redőnyök le”, és a redőnyök szépen, katonásan azonnal engedelmeskednek. Ez már tényleg a 21. század komfortja.

Az okosrendszer kényelme: gyakorlatilag minden háztartási eszközt és berendezést vezérelhetünk egyetlen gombnyomással távolról vagy a fotelban ülve is (fotó: Schneider Electric)

Az okosrendszer kényelme: gyakorlatilag minden háztartási eszközt és berendezést vezérelhetünk egyetlen gombnyomással távolról vagy a fotelban ülve is (fotó: Schneider Electric)

Amit többé nem tudunk már nélkülözni

De nem a parancsszóra záródó redőny volt az, ami az általunk kipróbált okosotthonból a legjobban hiányzik. Hanem az a semmihez sem fogható reggeli hangulat, amit ezek az okos masinák varázsoltak a lakásba. Elmondjuk, hogyan indult a nap, és garantáljuk, hogy erre te is irigykedni fogsz.

Az ébresztés után tökéletesre hangolt, lágy fények derengtek fel a lakásban – pont olyan intenzitással, ami a szemnek még kellemes volt. Kintről is csak gyengéd, szűrt fény jutott be a redőnyréseken át, és halk, kellemes zene csendült fel. Ezenkívül csak egyetlen nesz hallatszott, ám az mindennél vonzóbb volt: a magától bekapcsolt kávégép kotyogása. Ezek az ingerek jókedvet varázsoltak, és nyoma sem volt a megszokott, morcos kelésnek.

A fürdőszobában kellemes melegre felfűtött padlóra léptünk és nem hideg járólapra, ami egy fokozattal megint csak feljebb tornázta a jókedvünket. Hab volt a tortán, hogy fogmosás közben a hangasszisztens kellemes, napfényes őszi időjárást prognosztizált aznapra… A tisztálkodás után a konyhába lépve már lefőtt kávé és frissen sült pirítós várt, és bekapcsolt a kedvenc reggeli rádióadásunk is. Amikor pedig kiléptünk az ajtón, eszünkbe sem jutott, hogy felkapcsolva hagyott villanyok vagy a feltekert hőszabályozó miatt vissza kéne még egyszer fordulni: ezeket ugyanis mind elintézi helyettünk a lakás okosrendszere, amikor kívülről ráfordítjuk a zárat. Ennél nyugodtabban és derűsebben rég nem kezdődött a napunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top