Otthon

A hátsónk alá tesz mindent egy okosotthon, és nemsokára rohamosan terjed majd

Sok mindent megcsinál helyettünk, de igazából nem annyira energiatakarékos, mint gondolnánk. Kényelmi szempontból viszont nagyon is praktikus.

Amikor meghallom azt a szót, hogy okosotthon rögtön az egyik kedvenc sorozatom, a Columbo egyik 1975-ös epizódja jut eszembe, amiben a gyilkos, akit Oskar Werner alakít, egy kütyümániás feltaláló, és a korhoz képest masszívan modernizálta otthonát, amiben tapsra nyílnak ajtók, és elektronika segíti fel a lépcsőn a kerekesszékes feleségét.

GIF

Amikor a valódi okosotthonokról kérdezek, Treuer András, az egyetlen magyar, okosotthonokkal foglalkozó startup, a Chameleon Smart Home egyik vezetője nagyot nevet a hasonlatomon, ugyanis a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Ahogy arról több portál is írt nyár elején, a Chameleon Smart Home hamarosan megnyitja bemutató okosotthonát Zuglóban, ahol egy ötlakásos társasházat szerelnek fel mesterséges intelligenciával.

„Jópofa a tapsos gondolat, de nekünk mást jelent az okosotthon fogalma. Rengeteg »okos eszköz« jelent meg az elmúlt években, számos megoldás létezik, mellyel bizonyos funkciókat okosítani lehet, és az okos tévéket még ezen eszközök közé sem sorolnám. Alakíthatunk ki azonban okos redőnyöket, okos világítást, okos fűtést (okos termosztáttal), okos kamerarendszert otthonunkban, és ezek jól is fognak működni, külön-külön. A probléma ott kezdődik, amikor e rendszereket szeretnénk összefogni egy közös automatikába. Sokszor erre már nem nyitnak lehetőséget a sziget üzemű megoldásokat kínáló gyártók.”

Mit jelent az első magyar okosotthon startupnál az okos otthon?

  1. Hívatlan vendég jött, folyik a víz, vagy kigyulladt valami? Otthonod azonnal figyelmeztet a mobiltelefonodon, hogy megelőzhesd a bajt. A betolakodókról a távfelügyeletnek is szól, hogy azonnal indulhassanak a helyszínre.
  2. A redőnyök vezérlése nemcsak kényelmi funkció. A riasztó élesítésekor a lehúzott redőnyök extra védelmet biztosítanak. Ha bevonjuk a redőnyöket a fűtés- és hűtésvezérlésbe, energiát takaríthatunk meg.
  3. Nem kell többé a táska mélyén kutatnod a kulcs után. Otthonod érzékeli, ha megérkeztél vagy éppen elindultál, és akár automatikusan nyitja-zárja az ajtókat. Számkóddal tökéletes megoldás lakást kiadók részére.
  4. Automatikusan lekapcsolnak a lámpák, amint elhagytad a lakást, este pedig olyan otthoni fény vár, amilyet szeretsz.
  5. Elindultál otthonról? A fűtés–légkondicionálás automatikusan kikapcsol, hogy energiát takarítson meg.
  6. Lefekvés után a lakásod is aludni tér. Egyetlen gombnyomással bezárja az ajtókat, lehúzza a redőnyöket, lekapcsolja a világítást, és ha kell, lejjebb veszi a hőmérsékletet a hálószobában. Lakásod álmodban is figyel rád, és segít: ha fel kell kelned az éjszaka folyamán, diszkrét fényekkel mutatja az utat.
GIF
Forrás: Danny Winget: Ultimate Smart Home

És még több minden más is. Hatalmas ugrás az, amit Treuer András mond ahhoz képest, ahogyan az okosotthonok indultak. Kialakulásukat ugyanis a 20. századra vezetik vissza, amikor az 1910-es években megjelentek az első elektronikus háztartási gépek. Ezek ugyan még csak előfutárok voltak, ám 1966-ban Jim Sutherland a Westinghouse Corporation mérnöke kifejlesztette az első „lakásvezérlő számítógépet”, az ECHO IV-et, igaz, sosem került kereskedelmi forgalomba. Az ECHO IV. képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására, egyes eszközök be- és kikapcsolására, tárolta az ételrecepteket, és ez alapján összeállította a bevásárlólistát, és még a várható időjárást is előre jelezte.

A cél ma is az lenne, hogy ne sziget üzemű okos eszközeink legyenek, hanem egy komplex okosotthon-rendszerünk, melyben összekapcsolódnak a különböző funkciók, és együttesen szolgálják ki igényeinket.

„Ha elmegyünk otthonról, akkor nem irreális elvárás, hogy automatikusan lekapcsolódjon minden lámpa, a redőnyök távolléti állapotba álljanak (legalábbis nappal, éjjel pedig záruljanak le), a kamerarendszer kapcsoljon be, a fűtés pedig váltson át csökkentett üzemmódba. Ha hazaérünk, kapcsoljanak fel az adott lámpáink, éjjel pedig ne kelljen kapcsolókat keresnünk a falon, hogy kitaláljunk a nappaliba egy pohár vízért szomjazva. Számos további példát sorolhatnék, de mindegyiknek egy a lényege: otthonunk megtanulja igényeinket, és támogat minket, így teszi könnyebbé az életünket, nem tapsra, nem kapcsoló megnyomására, hanem leginkább automatikusan, mintegy magától cselekedve, amikor szükség van rá.”

Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Az okosotthonok egyelőre nem elterjedtek Magyarországon, de András szerint az elkövetkezendő években nagyon nagy fejlődésre lehet számítani.

Ahogyan nő a felhasználói szám, úgy fejlődnek majd az igények is, melyeket a felhasználók az otthonukkal szemben támasztanak. A fejlődés üteme várhatóan rohamos lesz, ahogyan az az okos telefonoknál is tapasztalható volt. Tíz éve még csak telefonálni, üzenetet küldeni és fényképezni lehetett egy okos telefonnal. Ezzel szemben ma nincsen olyan feladat az életünkben amikor ne a telefonunkért nyúlnánk annak elvégzése érdekében. Banki ügyintézés, 5-6 féle kommunikációs csatorna, közösségi média, e-mailek, navigáció, játékok, bevásárlólista, a felsorolás szinte vég nélkülinek tűnik.

András szerint a legkeresettebb funkciók továbbra is kényelmiek. Egyetlen van, ami a biztonságot szolgálja, és a topon van, a riasztó integráció. Amikor a környezetvédelemről beszélünk, inkább ad is, és elvesz is az okosotthonok képlete.

„Energiafelhasználás szempontjából egyfelől egy okos otthon sokat tud spórolni az éppen nem használt fogyasztók kikapcsolásával, de működéséhez áramot használ, így nemcsak spórol, de saját maga fogyaszt is. Felhasználófüggő jelenleg, hogy a mérleg nyelve merre billen. Hosszú távon vizsgálva a kérdést arra lehet számítani, hogy a mostani kényelmi igények mellett folyamatosan egyre konkrétabban jelenik majd meg a biztonság és energiatudatosság kérdése is.”

A hagyományos okosotthon-rendszerek korábban igen magas áruk és a kialakításukhoz szükséges töméntelen vezetékezési feladat munkaigénye miatt nem tudtak gyors ütemben elterjedni. A magyar startup, a Chameleon rendszere mindkét problémában segít. „Ezzel a rendszerrel a hagyományos villanyszerelési modell mellett egyetlen plusz kábel behúzására van szükség, akár közvetlenül a 230V-os vezeték mellé, ugyanabba a csőbe, az eszközök pedig amiket a Chameleon rendszerrel okosítani tudunk, hagyományos, analóg készülékek. Nem kell semmiből okosat, wifiset, rádiósat választani. Ezzel a megoldással a beszerelt eszközök költsége is alacsonyan tartható.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top