nlc.hu
Horoszkóp

5 tipp, és a legdurvább hétfő reggel sem fog ki rajtad

Egy buddhista szerzetes tanácsai, hogy szebb legyen minden napod

Hollywood pezsgő világát hagyta ott, hogy buddhista szerzetes legyen, a tanácsaival teljesen másképp indul majd a napod.

Egy buddhista szerzetes mindennapjait össze sem hasonlíthatjuk a rohanó nyugati életünkkel. Nick Keomahavongnak van ehhez alapja: a sokak által irigyelt kaliforniai életét hagyta ott, hogy Thaiföldön szerzetesként éljen, így pontosan tudja, mi a metszete ennek a két világnak, ami mások számára is megfontolandó lehet. 
Ez az öt tanács hozzásegít, hogy a nehéz napokon is olyan reggeled legyen, ami energiával tölt fel, és harmóniát hoz az életedbe.

buddhista szerzetes

Fotó: Unsplash

1. Adj magadnak időt ébredés után

A szerzetesek nagyon korán kelnek, hajnali négy óra körül. A reggeli frissességük egyik titka, hogy ébredés után nem pattannak fel, hanem csukott szemmel élvezik az elme csendes állapotát. Maradj fekve becsukott szemmel, közben maradj éber. Találd meg a saját középpontodat. Ne gondolj a nap feladataidra, ne tervezz, ne törődj az előző nappal. Ne legyen múlt, sem jövő, csak a jelen. Figyeld a légzésed, élvezd a békét.

2. Ágyazz be!

Használd ezt a szokást – ha eddig nem tetted –, a gondolataid lecsillapítására. A beágyazásnak legyen egy rituális jelentősége: véget ér az éjszaka, kezdődik a nap. Végezd teljesen odafigyeléssel, rendezetten, érezd át, ahogy keretet ad a napodnak. Egy apró tevékenység, amellyel nagy dolgok kezdődnek, azaz indulhat a nap.

3. Mantrázz, vagy meditálj

Néhány perc meditációval már növeled az agyi kapacitásodat, erősebbé teszed az immunrendszeredet, és érzelmileg stabilabbá válsz. A reggel a legalkalmasabb erre, mert az elméd még friss, illetve a reggel a határvonal az éjszaka és nappal között, felkészítheted magad a napra. Ha szimpatikusabb a mantrázás, keress egy neked tetszőt, és tanuld meg: kántáld 3, 9 vagy 11 alkalommal.

4. Segíts másokon

A szerzetesek azzal segítenek, hogy minden reggel ételadományt fogadnak el, így „adnak lehetőséget” másoknak a nagylelkűség gyakorlatára. Ezt úgy fordíthatod le a magad életére, ha belegondolsz, mi mindened van. Ezért adj hálát, és fogadd meg, mindennap megteszel egy apró segítséget, mindennap adakozol (jó szándékkal, tettel, anyagiakkal) valakinek, aki rászorul. Ez nekik is jó, és te is fejlődsz.

5. Végezz házimunkát

A szerzetesek a kolostorban olyan munkát kapnak, amit a legkevésbé szeretnek, például a közös mosdó takarítása, mosogatás. Egy idő után átformálódnak bennük az ezzel kapcsolatos érzések, és puszta teendővé válnak, aminek végeredménye jóleső lesz. Amit tehetsz: ha reggel úgy hagyod el az otthonod, hogy minden olyat megtettél, amit ki nem állhatsz. Meglátod, milyen érzéssel és erővel tölt el. Rendezett lakásból, energikusan lépsz a reggelbe, ura vagy a tetteidnek – rossz napod már nem lehet!

(via Nick Keomahavong)

Ez is érdekelhet kisgyerek buddhista szerzetes Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top