Otthon

A világ 7 leghidegebb városa, ahol az emberek megtanultak alkalmazkodni az extrém időjáráshoz

Ne tévesszen meg a látvány, Kanadától Kazahsztánig ezek a bolygó legbarátságtalanabb helyei a januári átlaghőmérséklet alapján.

Hazánkba is betette a lábát a tél. Előkerül a sál, sapka, nagykabát… azonban vannak helyek a Földön, ahol elképzelésünk sincs, hogyan védekezhetnénk a csontig hatoló hideg ellen. Vajon hány réteg ruhát vennél magadra reggel a -68 fokos oroszszibériai Ojmjakonon, amit a világ leghidegebb városaként emlegetnek? Íme 7 hely a bolygón, ami egyszerre gyönyörű és barátságtalan.

Asztana, Kazahsztán

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Bayterek torony, Asztana központjában, Kazahsztánban (Fotó: Taylor Weidman/LightRocket via Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -14.2 C

Asztana egy modern város, futurista épületeivel, bávásárló központjaival és szórakozóhelyeivel. Ha a januári átlaghőmérsékletet nézzük, viszont már nem annyira csalogató hely. A rekord, amit eddig mértek Kazahsztán fővárosában, -51.5 C fok volt. A települést átszelő Ishim folyó általában novembertől áprilisig teljesen be van fagyva.

International Falls, Minnesota, Egyesült Államok

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Aurora borealis Minnesota északi partján (Fotó: Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -15 C

Ezt a minnesotai városkát egyenesen „a nemzet jégkockájaként” emlegetik. Ha azt nézzük, hogy mértek már -48 C fokot is, nem nevezhetjük túlzásnak. International Fallsban van a legtovább fagypont alatt a hőmérséklet az U.S.A. szomszédos városai közül, de cserébe gyönyörködhetünk az éjszakai égboltban. Leginkább a kanadai határátkelőjéről ismert, és a közeli Voyageurs Nemzeti Parkról, ahol nyáron a kajakozás és túrázás, télen pedig a sífutás és a jeges horgászat népszerű.

Ulánbátor, Mongólia

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Ulánbátor, Mongólia (Fotó: Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -24.6 C

4430 láb tengerszint feletti magasságban, Mongólia sztyeppéinek szélén, Ulánbátor a világ leghidegebb fővárosa. A város extrém évszakokat él meg: 39 C fokos nyári csúcsokkal a téli hónapokban viszont -42 C fokos hideggel Ulánbátor éves középhőmérséklete fagypont alatt van. A város rengeteg kulturális látnivalóval büszkélkedhet, a tibeti stílusú buddhista templomoktól a lenyűgöző modern művészeti galériákig.

Barrow, Alaszka

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Barrow, Alaszka (Fotó: Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -25 C

Az alaszkai Barrow az Egyesült Államok legészakibb városa. Alaszkai városok közül itt a legalacsonyabb az átlaghőmérséklet, amit tovább súlyosbít az extrém, akár 60 mph/s sebességű szél. A nap minden évben 65 napig marad a horizont alatt, miközben az év átlagosan csak 120 napján van fagypont felett a hőmérséklet. A -49 C-os rekord alacsony hőmérséklet mellett azonban rengeteg ok van arra, hogy meglátogasd Barrow-t. Az egyik például a környező tundra szépsége és a lehetőség, hogy szemtanúja legyen az északi fénynek.

Yellowknife, Kanada

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Yellowknife, Kanada (Fotó: Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -27.9 C

Yellowknife 250 mérföldre délre fekszik az Északi-sarkkörtől. Egy felmérésben szereplő 100 kanadai város közül éves szinten a leghidegebbnek bizonyult. Itt a leghidegebb a tél, a legerősebb a szél, és a leghosszabb a hótakaró. A valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -51 C fok volt, és mégis a legnaposabb kanadai nyárral büszkélkedhet. Yellowknife a kalandorok Mekkája, ahol az éjféli nap alatti túrázástól a kutyaszánozásig, a motoros szántól az északi fény kémleléséig számos tevékenységet kínál, amellett, hogy a világ egyik leghidegebb városa.

Norilsk, Oroszország

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Havat takarít egy munkás a viharban, Norilsk városában (Fotó: Nikolaj Shhipko / Sputnik via AFP)

Januári átlaghőmérséklet: -30 C

Norilsk a világ legészakibb városa több mint 100 000 lakossal. Télen a minimum a -53 C fokot is eléri. Nem valószínű, hogy Norilsk valaha is jelentős turisztikai célpont lesz, annak ellenére, hogy vannak múzeumai, művészeti galériái és a világ egyik legészakibb mecsetével büszkélkedhet, mivel a bányászat a Föld egyik legszennyezettebb helyévé tette, és a város 2001 óta zárva van a külföldiek elől.

Jakutszk, Oroszország

időjárás havazás rekordhideg hőmérséklet

Yakutsk, Oroszország (Fotó: Getty Images)

Januári átlaghőmérséklet: -40 C

Jakutszk körülbelül 280 mérföldre délre található az Északi-sarkkörtől. A -40 C fokos januári átlaghőmérsékletével a Föld leghidegebb városa, legalábbis a nagyobb városokat tekintve. Az olyan látnivalók, mint a Jégmúzeum, a Keresztény Piac és a Nemzeti Múzeum, megér egy utat, persze csak azoknak, akiket nem zavar a hideg. A júliusi 19,5 C-os átlaghőmérséklet talán alkalmasabb a látogatásra.

 

Forrás: tripsavvy.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top