nlc.hu
Otthon

Japandi lakberendezési stílus

Bemutatjuk a japandi lakberendezési stílust, ami nem minimalista, de majdnem skandináv

Ha trendi lakást szeretnél, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj alaposabban a japandi stílussal.

A japandi stílus határozottan terjed és egyre menőbb trend a lakberendezésben, úgyhogy lehet rá számítani, hogy lassan minden kirakatból visszaköszönnek az ehhez a stílushoz köthető elemek, tárgyak, bútorok. A minimalista japán stílus szerelme a skandináv funkcionalitással, ami így együtt egy nyugodt, tiszta és otthonos érzést kelt.

Wabi-sabi és hygge

A lakberendezési stílusokat mindig a különböző kultúrák fúziója inspirálja, ezért teljesen természetes, hogy a japandi stílusban összeházasodott a japán és skandináv design. Ez az új stílus nem is annyira új egyébként, mert már 2016-ban kezdte nyitogatni a szárnyait, ám most lett olyan népszerű, hogy az egyszerűségre és természetességre törekvő design berobbanjon a hétköznapi lakásokba is.

Japandi stílus

A japandi egyszerűsége nagyszerű (Kép: Getty Images)

A japandi ötvözi a japán wabi-sabi és a dán hygge filozófiákat. A wabi-sabi szerint minden szebb, ami természetes, és aminek kis hibái jelzik, hogy nyomott hagyott rajta az idő, tiszteli az ódont, az ütött-kopottat és a szerénységet. Ez az életfelfogás minden autentikus dolgot értékel és három irányelvet követ: semmi sem tart örökké, semmi sem befejezett, és semmi sem tökéletes.

A hygge lényege az, hogy mindenben meglássuk a szépet és a jót, és az apróságoknak is tudjunk örülni, azaz a kiegyensúlyozottság, letisztultság, belső harmónia filozófiája. Kedveli a természetes anyagokat és az organikus formákat, a formatervezést pedig nagy mértékben befolyásolja az északi időjárás, ami miatt fontos, hogy a belső terek hangulatosak és világosak legyenek. Jelszava az egyszerűség és a funkcionalitás.

Japandi stílusú nappali

A japandi stílus természetes színeket használ (Kép: Getty Images)

Ez a kettő – a wabi-sabi és a hygge – az utóbbi járványos időszak bezártsága miatt még fontosabbá vált, hiszen minden eddiginél több időt töltöttünk otthon, így a funkcionalitás és otthonosság előtérbe kerültek a lakberendezésben. De nemcsak egy stílusirányzatról van szó, amikor a japandiról beszélünk, hanem egy egész életstílusról, melyben felismerjük, elfogadjuk és magunkhoz öleljük az élet tökéletlen szépségét. A japandi megtanít arra, hogy értékeljük a múltat, mélyebben kötődjünk a természethez és élvezzük az élet apró örömeit.

Japandi, minimalista, skandináv

A japandi stílus egyszerű, de nem szabad összekeverni a minimalista stílussal, sem a mögötte rejlő elmélet, sem pedig a gyakorlat terén. A minimalista designban a funkcionalitásé a főszerep, az alapján választja ki a tárgyakat, hogy mennyire szükséges a jelenlétük az élethez. A japandi és a minimalizmus annyiban hasonló, hogy a semleges, természetes színeket részesíti előnyben, ám a minimalizmusban nincs igazán hely a díszítőelemeknek és a tökéletlenségnek. Ezzel ellentétben a japandi kifejezetten kedveli a különleges, kézzel készült tárgyakat, anyagokat és a régi darabokat, amiknek története van. Nem a tökéletesre csiszolt felületeket, hanem a lelket keresi a tárgyakban. Egy igazi otthon a japandi szerint akkor lesz vendégszerető és megnyugtató környezet, ha nem egy kiállítótermet idéz fel bennünk a berendezés, hanem csupa olyan holmi vesz körül minket, amihez kötődni tudunk.

Japandi étkező
Megnézem
Összes kép (4)

A stílus másik fő összetevője, a skandináv design az 1990-es években kezdett világszerte népszerűvé válni, a maga egyszerűsége és funkcionalitása pedig azóta is az elsők között tarta a lakberendezésben az elemeit. A skandináv stílus hasonlít letisztultságában és természetközeliségében a japandi irányzatra, talán a legszembetűnőbb különbség a kettő között a színekben rejlik. A japandi inkább a lágy, természetes, monokróm színekkel dolgozik, míg a skandináv szereti használni a pasztelszíneket, mint például a világoskéket, halványrózsaszínt vagy épp a hamvaszöldet. Illetve a nagy különbség a két stílus között az is, hogy a skandináv a világos, natúr fabútorokat kedveli, míg a japandi előszeretetettel helyez el az enteriőrben sötétebb, régi bútorokat is, főleg, ha egyedi, kézműves darabokról van szó, amik megismételhetetlenek.

Csempéssz japandi stílust az otthonodba!

  • A falak kapjanak bézs, krém vagy halvány pasztellárnyalatot.
  • A szobákban burjánozzanak a zöld növények.
  • Természetes anyagból készült textileket használj, natúr színekben, egyszerű mintákkal.
  • Sötét színű tárgyakat, képeket, bútorokat is használj.
  • Keverd az anyagokat, legyen rattanból a fotel, bambuszból az asztalt vagy épp papírból a könyvespolcon a dísz.
  • Kerüld el a felesleges mütyüröket, mindennek legyen helye, amivel el lehet rejteni a szem elől.
  • Vásárláskor az az elv vezéreljen, hogy olyan tárgyakkal vedd körül magad, melyek szépek és hasznosak is egyszerre.
  • Keresd a vintage vagy újrahasznosított bútorokat is, ezek visznek lelket a lakásba.

Relaxáció otthon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top