nlc.hu
Otthon

Vonzóbb, aki maszkot hord

Bebizonyították a tudósok: vonzóbb, aki maszkot hord

A járvány előtt ellenkezőleg volt, de most már vonzóbbnak látjuk a maszkot viselő embereket.

Lassan már két éve éljük a mindennapjainkat a járvány árnyékában, ami rengeteg bosszúságot és aggodalmat okoz. Most a maszkviselésről derült ki egy meglepő dolog: amellett, hogy segít megelőzni a fertőzést, vonzóbbá teszi az embert.

A Cardiffi Egyetem kutatói meglepő eredményre jutottak: a résztvevők vonzóbbnak látták azokat a nőket és a férfiakat, akik az arc alsó felét elfedő maszkot viseltek – írja a Guardian.

Gondolhatnánk, hogy a divatos, egyedi maszkok nyújtanak magyarázatot a jelenségre, ám a tudósok megállapították, hogy

az eldobható sebészi maszkot viselő emberek voltak a legvonzóbbak.

A kutatás eredménye azért is meglepő, mert a járvány előtt a maszk ellentétes hatással járt: viselőjét kevésbé látták vonzónak, mert a maszk miatt az emberek betegségre, fertőzésre gondoltak.

Maszkot viselő nők az utcán

Az orvosi maszkot viselők a legvonzóbbak (Fotó: Pixabay/Surprising_Shots)

Dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem arcok észlelésének pszichológiájával foglalkozó kutatója azt mondta: azért változhatott az orvosi maszkok megítélése, mert már megszoktuk, hogy az egészségügyi dolgozók sebészi maszkot viselnek, és rájuk asszociálunk a maszk láttán. Egy olyan időszakban, amikor kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, megnyugtatónak érezzük az orvosi maszk látványát, és pozitívabban viszonyulunk a viselőjükhöz.

Vagyis a pandémia hatására már nem betegségre utaló jelként értékeljük a maszkot, amelynek viselőjét jobb nagy ívben elkerülni. Az is közrejátszhat abban, hogy a maszkot viselőket vonzóbbnak találjuk, hogy az arc egy részének eltakarása jobban a szemekre irányítja a figyelmet, valamint az agyunk ilyenkor kiegészíti az arc „hiányzó” részeit, és túlzásokba eshet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top