nlc.hu
Otthon

Főleg az idősebbeknek ajánlott a negyedik oltás

A virológus főleg az idősebbeknek ajánlja a negyedik oltást

Azoknak az időseknek ajánlja a negyedik oltást Duda Ernő virológus, akik augusztusban kapták meg a harmadik vakcinát.

Orvosi konzultációt követően bárki kérheti a negyedik oltást a koronavírus ellen. Orbán Viktor azt mondta, erre leghamarabb négy hónappal a harmadik oltás után kerülhet sor, hat hónap elteltével pedig javasolt a negyedik oltás.

Duda Ernő virológus az RTL Híradónak azt mondta: elsősorban nem azt kell számolni, hanyadik oltásnál tart valaki, hanem az a fontos, hogy az elmúlt négy hónapon belül kapott-e oltást vagy sem. Emellett az illető általános egészségi állapotát, illetve a korát kell figyelembe venni.

Harmadik oltást kap egy idős nő

Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Vésztői Református Szeretetotthonban 2021. augusztus 26-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A szakember szerint jelenleg leginkább azoknak az időseknek lehet szükségük a negyedik oltásra, akik augusztusban kapták meg a harmadik dózist. Különösen akkor, ha az első két vakcinájuk Sinopharm volt.

A virológus elmondta, hogy az időseknek legalább félévente, de inkább 3-4 havonta érdemes újraoltatniuk magukat, ugyanis az idősek ellenanyagszintje másfél havonta akár a felére is csökkenhet. Vagyis aki augusztusban kapott oltást, az most már csak nagyon minimális védelemmel rendelkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top