nlc.hu
Otthon

Dekoráció tavaszi hagymásokkal

Öröm ránézni! Dekoráld a lakást tavaszi hagymásokkal!

Bár az igazi tavaszra még néhány hetet várnunk kell, azonban az előhajtatott virágokkal máris becsempészheted a közelgő kikelet hangulatát a lakásba.

Ahogy az így, tél derekán lenni szokott, a virágboltokban, kertészetekben, sőt már a szupermarketek polcain is megjelentek az előhajtatott krókuszok, nárciszok, jácintok, fürtös gyöngyikék, illetve tulipánok. Ezek a tavaszi szépségek önmagukban, egy egyszerű kaspóba állítva is kétségkívül mutatósak, azonban ennél kreatívabban is dekorálhatsz velük. Ehhez adunk most néhány ötletet.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Az előhajtott hagymások legegyszerűbb változata: általában egy tő jácint egy kis, műanyag dobozkában. Ha ez utóbbiak színesek, nem kell feltétlenül átültetned a növényt, elég ha több különböző színű verziót pakolsz egymás mellé, például egy szép tálcára. 

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Néhány csinos bögre is bevethető kaspóként, bármilyen növény esetében, aminek a cserepe belefér. A tavaszi hagymásoké pedig jellemzően éppen ilyen méretű.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

A tavaszi hagymásoknak kifejezetten jól állnak a régi, kopottas agyagcserepek. A hagymákat bátran ültesd sűrűn, nagyobb mennyiségben egymás mellé, különösen, ha krókuszokról, vagy fürtös gyöngyikékről van szó.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

A vintage stílusú fém edények, kaspók is hibátlanul passzolnak a tavaszi hagymásokhoz. Az összeállítást pedig akár még árnyalatban hozzájuk illő díszkavicsokkal is feldobhatod.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Megteheted azt is, hogy a növény cserepére vászonzsákot húzol, úgy, hogy abból csak a tövétől felfelé látsszon ki. A locsolásról és a cserép alján távozó vízről persze ilyenkor se feledkezz meg: a legpraktikusabb, ha kaspóval együtt csomagolod be a cserepet.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Látványos megoldás, ha a hagymát óvatosan kiveszed a földjéből, és egy vízzel teli, lehetőleg átlátszó vázába állítod bele, aminek a szája méretben épp illeszkedik hozzá.  

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Több különféle hagymás összeültetésével – például egy szélesebb kaspóban vagy kosárban – bájos virágkompozíciót készíthetsz. Öröm lesz ránézni.

Tavaszi hagymás dekoráció

(Fotó: Getty Images)

Ha akad egy mutatós, üres balkonládád, vidd be a lakásba és ültesd tele tavaszi hagymásokkal! Ezek épp addigra virágzanak majd el, mire a ládába beültetheted az első balkonnövényeket.

Mi legyen a hagymákkal?

Az elvirágzott növények hagymáit ki ne dobd! Miután a virágok elhervadtak, csipkedd le azokat, azonban a leveleket hagyd meg és várd ki, míg maguktól száradnak le, így húzódnak ugyanis vissza a hagymába a szükséges tápanyagok. Ha ez megtörtént, vedd ki hagymákat a földből, és hagyd teljesen kiszáradni! Ezután tedd őket egy papírdobozba és helyezd el egy száraz, hűvös, sötét helyen, ahol őszig pihenhetnek. Szeptember, október folyamán aztán akár a kertbe, akár cserépbe, virágládába is újra elültetheted őket. Azonban ha ez utóbbi megoldást választod, a cserepeket akkor is a szabadban vagy egy hűvös helyiségben tárold tavaszig!  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top