nlc.hu
Otthon

Jelentés Kijevből: Sokan visszaköltöztek a fővárosba

Jelentés Kijevből: Sokan visszaköltöztek az ukrán fővárosba

A metróra olykor másfél órát kell várni, de a taxik futnak. Egyre több a városban a Mariupolból menekülő.

Jól vagyok. Viszonylag jól – mondta el az nlc.hu érdeklődésére telefonon a Kijevben élő Anton Pecsenykin ukrán újságíró. A Ukraine Crisis Media Center munkatársát kedd délután értük utol telefonon és beszélgetésünk közben durranások hallatszottak a távolból. Nem tudta megmondani, hogy azok lövések voltak, vagy mennydörgés. Ha az utóbbi, akkor szerinte Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny közeléből jöhettek, mely települést a hivatalos közlések szerint a minap visszafoglalta az ukrán haderő az oroszoktól. Hivatalos közlések szerint jelenleg a város aknamentesítése zajlik.

Az Irpiny felszabadításáról és más településeken zajló ukrán ellentámadásról szóló hírek reményt adnak Antonnak és barátainak az ukrán fővárosban. A keddi, Isztambulban zajló orosz-ukrán tárgyalásról olyan információkat kaptak, hogy az oroszok hajlandóak a Kijev környékén zajló katonai akciók nagy részét felfüggeszteni. Az ukrán újságíró jelezte, nem nagyon hisznek az oroszoknak, de bíznak abban, hogy Kijev viszonylag biztonságos marad.

Az ukrán fővárosban az élet csökkentett üzemmódban, de továbbra is viszonylag normális. Kijárási tilalom este kilenc és reggel hat között van érvényben. A boltok nagy része nyitva van. Anton szerint meglepő módon az ukrán fővárosban megnőtt az elmúlt időben a kocsik és a gyalogosok száma. Sokan, köztük több barátja is, akik a harcok kezdetén más városokba költöztek (például a lengyel határtól kevesebb, mint 25 kilométerre levő Lvivbe), az elmúlt napokban visszatértek Kijevbe. Nehéz felbecsülni, hogy hányan tartózkodnak jelenleg a városban. A polgármester két hete azt közölte, hogy a lakosság fele elment, de Zelenszkij elnök a minap az orosz újságíróknak Zoomon adott interjú  közben azt mondta, hogy az ukrán fővárosban hárommillióan vannak, ami azt jelenti, hogy az embereknek csak negyede költözött el.

A tüzérségi támadásban súlyosan megrongálódott lakásának ablakát méri egy nő Kijevben / MTI/AP/Vadim Ghirda

A tüzérségi támadásban súlyosan megrongálódott lakásának ablakát méri egy nő Kijevben (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A kijevi metró továbbra is működik, bár van, hogy egy-másfél órát kell várni egy-egy vonatra. Taxit viszonylag könnyen lehet fogni, ha fontos, hogy az ember időben eljusson a városon belül az egyik pontból a másikba. Pénteken járt Anton a központi pályaudvaron, ahol, szemben az elmúlt hetekkel, már nincsen tumultus. Szerinte, ennek oka, hogy aki el akart menni, már elment. A megváltozott helyzet miatt az ukrán vasúti társaság ismét elkezdett jegyet szedni azokon a járatokon, melyek lengyel városokba mennek. Bár továbbra is ingyenesen lehet utazni vonattal Kijevből Nyugat-Ukrajnába, azoknak, akik vissza alkarnak térni, már szintén ismét jegyet kell váltaniuk.

Kijevtől majdnem 800 kilométerre található a hetek óta ostrom alatt álló Mariupol. Anton szerint a közel földig bombázott településről érkeztek már menekültek az ukrán fővárosba és egyre több beszámoló lát napvilágot tőlük arról, milyen poklot hagytak maguk mögött. Az újságíró szerint ezeket nagyon nehéz hallgatni. Sokan rendelkeznek továbbra is Mariupolban rekedt rokonokkal, barátokkal, akikkel immáron hosszabb ideje nincsen semmilyen kapcsolatuk. Hivatalos jelentések szerint a településen a háború kezdete óta négyezerre nőtt azon halottak száma, akiket egyáltalán be tudtak azonosítani. Ez az eredeti lakosság számának körülbelül egy százaléka.

Az ukrán kézben levő települések és Mariupol közt fekszik Anton szülővárosa, Bergyanszk. A február vége óta orosz fennhatóság alatt álló városban élnek az újságíró szülei és ez a település biztosított az elmúlt hetekben egy-két napnyi pihenőt azok számára, akik Mariupolból menekültek a továbbra is ukrán fennhatóság alá tartozó területek felé. A helyzet azonban néhány napja megváltozott. Valamiért ugyanis Bergyanszk környékén immáron csak az orosz mobilszolgáltató hálózata érhető el, így a lakosság nem fér hozzá az internethez és nem tud telefonálni. Ez azt jelenti, hogy nem tudják megszervezni telefonon a további menekítéseket. Azt is jelenti, hogy most már Anton sem tudja felhívni a szüleit. Hétfőn volt a születésnapja. Édesanyja egy ismerősén keresztül még küldött neki egy üzenetet Facebookon. Felköszöntötte és azt írta, a nap folyamán megpróbálják majd felhívni. Ez azonban végül nem történt meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top