nlc.hu
Otthon

Shaggy szőnyeg tisztítása

Így tisztítsd a shaggy szőnyegedet, hogy sokáig szép maradjon!

Te is imádod a hosszú szálú shaggy szőnyegedet, de nem tudod, hogyan lehetne igazán alaposan kitisztítani? Bevált otthoni szőnyegtisztítási praktikák következnek!

Az, ami egy rövid szárú szőnyeg esetében működik szőnyegtisztítás címén, azaz az alapos porszívózás, az a shaggy esetében nem ilyen könnyű. De hogyan lehet kitisztítani az egyik legpuhább és legstrapabíróbb szőnyeget otthon? Elmondjuk!

Szőnyegtisztítás porszívóval

Nem spórolhatod meg a heti többszöri porszívózást
(Fotó: Getty Images)

Száraz tisztítás

Mivel a shaggy szőnyegnek kifejezetten hosszú, puha szálai vannak, nagyon kellemes tapintású, de nehéz úgy kitakarítani egy szimpla porszívózással, hogy valóban tiszta is legyen. A shaggy esetében egyszerűen nem spórolhatjuk meg az időt és az energiát, ami az alapos szőnyegtisztításhoz kell, de cserébe hosszú évekig szép marad. A shaggynél gyakrabban elő kell vennünk a porszívót, és alaposabbnak is kell lennünk.

Heti 2-3 alkalommal porszívózzunk, így karbantarthatjuk a szőnyegünket, és megelőzhetjük, hogy a szőnyeg szálai közé bedolgozódjon a szennyeződés. Fontos az is, hogy ne légy rest, és a lehető legtöbb irányból porszívózd át a szőnyeget, a legnagyobb szívóerőre állítva a porszívót, hiszen a kusza szálak között könnyen rejtve maradhat a kosz, a leesett kekszdarab, bármi.

Folttisztítás shaggy szőnyegen

Habár a shaggy szőnyegen sokkal kevésbé látszanak a foltok, mint bármelyik másik szőnyegen, ha valami kiborult, ráömlött, akkor is tisztítsd meg, ha nem feltűnő a folt. Ha vörösbor, vagy bármilyen folyékony szennyeződést kell kipucolnod, akkor vesd be a sót! A só felszívja a nedvességet, és bár igaz, hogy nem azonnal oldja meg a gondot, hiszen órákra van szükség ahhoz, hogy mindent magába szívjon, érdemes kivárnod, mert így nem károsodnak a szövetszálak. Hagyd a folton pár órát a sót, majd porszívózd fel.

Ha zsíros foltot kell kivenned a shaggy szőnyegből, akkor jöhet a mindent tudó szódabikarbóna! Szintén hagyd egy ideig a folton, porszívózd fel, majd ezt követően szőnyegtisztítós vízzel mosd át az érintett területet.

Shaggy szőnyeg a nappaliban

A shaggy szőnyeg strapabíró, ha karbantartod
(Fotó: Getty Images)

Vizes tisztítás és mélytisztítás

Mivel a száraz tisztítás a shaggy szőnyeg esetében nem elég, havonta egyszer-kétszer érdemes alaposabb tisztítást is végezned. Porszívózás előtt vidd ki a szőnyeget a szabadba – az erkélyre vagy a kertedbe –, és porold ki alaposan. Ez után jöhet a porszívózás, majd a mélytisztítás. Ehhez használhatsz szőnyegtisztító port is, amit egyszerűen csak rá kell szórnod a szőnyegre, majd felporszívózni.

De ha van szőnyegtisztítógéped, az a legjobb – arra ügyelj, hogy a szívófeje szűk legyen, hogy minél erősebb legyen a szívóhatása. Arra számíts, hogy nem 1-2 óra alatt fog megszáradni a szőnyeg, ezért, ha van arra lehetőséged, hogy félretedd száradni, az a legideálisabb, hiszen ha nem szellőzik ki rendesen, bedohosodhat.

Még több praktika otthoni tisztításhoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top