nlc.hu
Otthon

A rózsák színének változása

Ezért változhatnak meg a rózsáid színei

Azt vetted észre, hogy a rózsabokraid virágainak színei megváltoztak a tavalyihoz képest vagy akár egyik hónapról a másikra? A jelenség egyáltalán nem ritkaság és számos oka lehet. Íme a leggyakoribbak!

Hőmérséklet

A hőmérséklet a rózsabokrok virágzatának színét is befolyásolhatja. Kora tavasszal és az ősz második felében, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, a virágok színe élénkebb lehet, hosszabb ideig megtarthatják a formájukat is. Nyáron azonban, amikor melegebb van, a rózsák színe egy-két árnyalatot halványulhat, illetve maguk a virágok is kisebbek lehetnek és gyorsabban elhervadhatnak. Mindennek az a magyarázata, hogy nagy melegben a gyökérrendszer nehezen tud elegendő nedvességet feljuttatni a bokor tetejéig, ami pedig a virágzat színének, formájának és méretének rovására mehet. Egyes fajták jobban bírják a hőséget, mások kevésbé.

Rózsa

Fotó: Getty Images

Oltás

Számos rózsabokor úgynevezett oltott rózsa. Ez azt jelenti, hogy a bokor felső része, vagyis az a rész, amely virágzik, a saját gyökérrendszerével nem lenne elég strapabíró ahhoz, hogy különféle éghajlati viszonyok között túléljen és virágozzon. A felső részt ezért egy szívósabb gyökérrendszerű alanyra oltják, amely képes túlélni a különböző körülményeket és talajtípusokat. A szívós gyökérzet azonban bizonyos esetekben átveszi az irányítást, saját vesszőket növeszt, az adott fajtára jellemző lombozattal és virágzattal, mely merőben eltérhet az oltott területen növekvőtől. Ha hagyjuk növekedni ezeket a vesszőket, az erőt vesz el a felső résztől, és akár teljesen el is pusztíthatja azt. Azonban, ha a kiindulási helyükön időben lemetsszük azokat, a gyökérrendszer arra kényszerül, hogy a tápanyagokat az oltott területre küldje.

Betegségek

Egyes betegségek is megváltoztathatják a rózsák megjelenését. Az egyik ilyen a botritisz (szürkepenész) nevű gombás betegség, mely összezavarja a virágzást, a virágok formája torzul, a szirmokon pedig sötétebb színű foltok jelennek meg. A fertőzés elleni védekezés érdekében a lehető leghamarabb kezeld a rózsabokraidat gombaölő szerrel!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top