nlc.hu
Otthon

Árvízálló házat terveztek japán mérnökök

Árvízálló házat terveztek japán mérnökök

A szerkezet öt métert tud felfelé emelkedni és egyáltalán nem engedi be a vizet a lakótérbe.

A japán építészet régóta híres katasztrófabiztos konstrukcióiról. Eddig azonban a leggyakrabban a földrengéseknek ellenálló épületekről hallottunk, most azonban egy japán cég olyan házzal rukkolt elő, ami egy áradás esetén is biztos menedéket nyújt lakóinak. Nemcsak, hogy nem ázik be, de szükség esetén még lebeg is a vízen – írta meg az Oddity Centre.

japén lebegő hát tesztelés közben

(Fotó: TBS News)

Az Icsijo Komuten  nevű ingatlanfejlesztő meghívta a TBS TV csatorna stábját, hogy bemutassa, hogyan működik a fejlesztésük tesztüzemben. A teljesen hétköznapinak kinéző ingatlan egy óriási kísérleti medencében volt felépítve. Először nem látszott rajta semmi különös, ahogy azonban a medence fokozatosan megtelt vízzel, lehetett látni, hogy az ingatlan is elemelkedett a talajról.

A ház a szakértők szerint mintegy öt métert tud emelkedni, a szerkezetből kiálló vasrudak és vezetékek pedig garantálják, hogy az árvíz levonulta után az építmény visszakerül eredeti helyére. Jelentős esőzés esetén automatikusan lezárulnak a házon azok a rések, melyeken keresztül a víz betörhetne a lakótérbe.

A napokban adtunk hírt arról, hogy a közelmúltban japán mérnökök olyan szemetest fejlesztettek ki, amely a szemét lehűtésével akadályozza meg a kellemetlen szagok kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top