nlc.hu
Otthon

Nagyecsér, a 7 fős település

Már csak heten lakják a magyar kísértetfalut – az egyik ott élő még ezt a létszámot is sokallja

A korábbi virágzó közösségből már szinte senki sem maradt.
Nagyecsér

Se víz, se áram nincs a házakban, ahogy telefon és szennyvízelvezetés sincs a mindössze 7 fős településen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagyecséren egykor virágzott az élet, ma azonban inkább a természet vette birtokba az omladozó házakat. Ez azonban nem egyedi eset, – derült ki a Tények Plusz riportjából – ugyanis rengeteg olyan kistelepülés van az országban, ahol száznál is kevesebben laknak. 

Nagyecsér az 1920-as évektől egészen a ’70-es évekig élte fénykorát. A faluban közel ötszázan laktak, és tele volt élettel, mára azonban csupán egy maroknyi ember maradt a településen. A kis létszám nemcsak annak köszönhető, hogy nagyon nehezen lehet megközelíteni a falut, hanem mert “elfogyott a település lelke”. Se iskola, se munkalehetőség nincs, a faluban pedig főleg olyanok élnek, akik – kis túlzással – remeteként élnek és az emberek elől keresnek egy kis nyugalmat.

Három ház lakott: az egyikben egy budapesti férfi él, egy másikban egy család 2 kisgyerekkel – ők állattartással foglalkoznak -, a harmadikban pedig egy, Gödöllőről ideköltözött nyugdíjas házaspár. A Tények Plusz kamerái elé állt a 11 éve ott élő Tóth Rudolf, aki 8 évig teljesen egyedül lakta a falut. Szerinte most már túl sokan is vannak a településen. “Nem zavar, csak a tudat, hogy a közelemben van más is” – nyilatkozta.

A legfrissebb adatok szerint 162 olyan település van Magyarországon, ahol a lakosság nem éri el a száz főt.

Kiemelt kép forrása: TV2 / Tények Plusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top