nlc.hu
Otthon

Sárga folt a párnában

Tuti tipp, hogyan szedd ki a makacs sárga foltot a párnából

Minden háziasszony rémálma, pedig nem lehetetlen vállalkozás eltávolítani.

Ki ne találkozott volna a jelenséggel?! Idegesítő, és valljuk be, nem túl szép látvány, amikor a párna sárga színekben pompázik.

De mitől sárga? Az emberek éjszaka is izzadnak, a hajunkról, fejbőrünkről és arcbőrünkről lekerülő olaj, a le nem mosott smink egyaránt képes elszínezni a párna külsejét.

Mivel a hagyományos mosás általában nem segít, próbáld meg ezt a házi praktikát.

Szedd ki a sárga foltot a párnából

Fotó: Getty Images

Hogy lehet a makacs sárga foltot eltávolítani a párnából?

  • csészényi mosogatópor
  • 1 csészényi mosópor
  • 1 csészényi fehérítő
  • fél csészényi bórax

Áztasd be a párnát meleg vízbe, közben pedig forralj vizet egy nagyobb fazékban, majd keverd el benne a porított összetevőket, amíg azok teljesen fel nem oldódnak.

A kapott keveréket ezután öntsd bele a vízbe, amelyben a párnát áztatod, majd add hozzá a fehérítőt is. A párnának legalább fél órát kell áznia, de félidőben fordítsd meg!

Ezután nem maradt más feladat, mint kimosni a párnát a mosógépben, majd megszárítani.

Ügyelj rá, hogy teljesen megszáradjon a párna, ha a töltelék belül vizes marad, a vánkos könnyen bepenészedhet. Ha a párnád még száradás után sem lesz kellemes illatú, akkor itt az ideje, hogy új párna után nézz.

Ha a párnád már fehér, legyen az ágyneműd is az!

Az ecet és a szódabikarbóna a kulcs! Arra kell ügyelned, hogy ne ugyanahhoz a mosási folyamathoz adagold mindkettőt, ha géppel mosol. Ha nagyon makacs folttal állsz szemben, kevés vízzel keverj péppé némi szódabikarbónát, ezt kend a foltra, majd tegyél rá kevés ecetet, és hagyd pár percig, hogy tegye a dolgát, mielőtt bepakolod a gépbe a textileket. 

A mosógép dobjába tegyél egy adagolópohárnyi szódabikarbónát, míg az ecetet az öblítő helyére töltsd. Mellé természetesen adagolhatjuk a szokásos mosószerünket a szokásos mennyiségben. A végeredmény makulátlanul fehér ágynemű lesz.

(Nyitókép:  Getty Images/sompong_tom)

(Források: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top