nlc.hu
Otthon

A Balatonnál is üzemanyaghiány van

Gondot okoz a Balatonnál az üzemanyaghiány

Vannak kutak, amik nem tudtak kiszolgálni autósokat, vagy csak korlátozott mennyiségű üzemanyaggal.

A Mol a napokban bejelentette, hogy kútjaikon naponta csak egyszer lehet a hatóságilag megszabott áron tankolni. Mindeközben az RTL Híradója szerint a Balatonnál több benzinkútnál is üzemanyaghiány alakult ki, és nem tudták kiszolgálni az autósokat.

„Itt a múltkor a badacsonyi Mol-kúton olyan este 7-8 óra fele munka után megálltam tankolni és már nem igazán volt dízel üzemanyag. Tovább mentem Edericsre és ott még éppen tudtam tankolni, de az utánam következő autók már nem jutottak üzemanyaghoz és kígyózó sorok álltak még így is” – nyilatkozta egy férfi. Egy másik sofőr pedig arról számolt be, hogy Tapolcán az egyik cég több kútjánál is próbálkozott, de nem járt sikerrel, egy másik cégnél pedig csak 10 litert lehetett volna tankolni.

Tankolás

Fotó: Pexels

A készlethiány oka az lehet, hogy karbantartás miatt leállt a Mol százhalombattai finomítója, és a 480 forintos hatósági ár miatt nem éri meg külföldről behozni az üzemanyagot. A kormány ezért már több lépésben szűkítette azok körét, akik piaci ár alatt tankolhatnak és más intézkedéseket is hoztak, például felszabadították a stratégiai készletek negyedét.

„Az, hogy a frekventált helyeken, például a Velencei-tónál, a Balatonnál vagy a Tisza-tó környékén most fokozódik a kereslet és ezzel gyorsabb ütemben fogy el a benzinkutak készlete, az teljesen általános jelenség” – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője, aki szerint a helyzeten egyelőre csak a kormány által felszabadított stratégiai készletekkel lehet enyhíteni.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az RTL megkeresésére pedig közölte, hogy a kormány nem határoz meg országon belüli földrajzi elosztást a felszabadított készletek felhasználása tekintetében,  szerintük Magyarország üzemanyagellátása stabil, és a készletek állása alapján döntenek majd az árstopok esetleges további módosításáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top