nlc.hu
Otthon

Lila jamgyökér hasznosítása

Lila jamgyökér, azaz ube! Te tudod, miről beszélünk?

A lila jamgyökér, más néven ube egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges életmódot követők körében. Ha még nem ismered, adj neki egy esélyt!

A lila jamgyökér, más néven ube, a Fülöp-szigeteken őshonos gumós zöldség, melynek héja a krumplihoz hasonlóan szürkés, belseje lilás.

Az ube gazdag B-vitaminban, E-vitaminban, tiaminokban, niacinban, továbbá kalciumban, vasban, C-vitaminban, és A-vitaminban is. Különleges, lila árnyalata a sok antocianinnak köszönhető. Az antocianinokról, amelyek a bogyós gyümölcsök mélyvörös és lila színéért is felelősek, kimutatták, hogy segítik a szervezetet a gyulladás elleni küzdelemben.

A lila jamgyökér kiemelkedő forrása az összetett szénhidrátoknak is, különösen a rezisztens keményítőnek.  „A rezisztens keményítő nagyszerű prebiotikus rostként működhet. A prebiotikumok elősegítik az egészséges baktériumok virágzását a bélben, és védik immunrendszerünket is” – vallja Alanna Cabrero táplálkozási szakértő.

A szakember szerint az ubénak mind antioxidáns-, mind rosttartalma nagyszerű kiegészítője lehet a gyulladáscsökkentő étrendnek.

Az antocianin egyébként nemcsak esetleges gyulladáscsökkentésre alkalmas, de csodafegyver lehet más bajokra is. Redukálja ugyanis a magas vérnyomást, rákmegelőző hatással bír, asztmára is jó, és csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Hogy használjuk fel a konyhában?

Az ube kellemes, édeskés íze miatt a filippínó konyhában gyakori összetevője édességeknek is, díszítenek vele például fánkokat, süteményeket, sőt fagylalt is készül belőle. Különleges édeskés ízvilágát egyesek a gesztenyéhez, mások a kókuszhoz hasonlítják.

Lila jamgyökér - mi ez?

Az ube sokoldalúan felhasználható (Fotó: Getty Images/Richard Ernest Yap)

A sokakat gesztenyére emlékeztető íz salátákban, vagy önmagában, köretként, sütve, grillezve vagy püré formájában is tökéletes választás. Az ázsiai konyhában pörköltekbe, levesekbe is használják, sőt lisztet is készítenek belőle.

2019-ben a Knorr a WWF brit szervezetével, valamint további tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők bevonásával összeállított egy listát, amelyen a „jövő 50 élelmiszere” szerepel.  A listára több gumós növény is felkerült, köztük az ube is. Egy próbát megér, nemde?

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top