nlc.hu
Otthon

Elektromos eszközök töltése

Mikor? Meddig? Hogyan? Így érdemes a kütyüket tölteni

Próbálod magad spórolásból kiművelni? Akkor töltésügyileg is jó, ha tudod, hogyan érdemes a kütyükbe életet lehelni.

A jelenlegi élethelyzetben mindenki próbálja megtenni a tőle telhetőt, hogy visszaszorítsa a fogyasztását a meghatározott keret alá, így a hűtők, bojlerek, tévék már valószínűleg csökkentett üzemmódban működnek, de mi a helyzet a telefonokkal, laptopokkal és egyéb kütyükkel?

Töltők

Fotó: Getty Images/Sally Anscombe

Ha odafigyelsz a töltöttségre, nemcsak pénzt spórolhatsz meg hosszú távon, de az eszközök élettartamát is növelheted! 

Alapszabály No.1 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogyha éppen nem töltöd az adott eszközt, húzd ki a töltőjét a konnektorból! A töltők akkor is energiát fogyasztanak, ha nincs semmi rájuk dugva, úgyhogy tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy használaton kívül helyezed őket, amikor nincs rájuk szükség. 

20-tól 80-ig 

A lítiumionos akkumulátorok meghatározott ideig meríthetőek és tölthetőek, épp ezért hasznos a 20-80-ig terjedő skála, ami azt mondja, hogy ne töltsd az eszközt, ha 20% felett van az állapotmérője, és arra is ügyelj, hogy lehetőleg ne töltsd tovább, mint 80%. A modern technológia nem igényli a 100%-os töltöttséget, sőt, kifejezetten az ellensége, ne túráztasd túl tehát a cuccaidat, így tovább tudod őket használni. 

Éjszakai baglyok 

Ha te is azok közé tartozol, akik éjszaka töltik az eszközeiket, nagyon gyorsan szokj le róla! Egyrészt 1-2 óra helyett akár 8-9 órán át is eszi a töltő az áramot (hatalmas tévedés, hogyha feltöltött az eszköz, akkor már nem fogyaszt semmit), másrészt minél hosszabb ideig van maximális töltöttségen az aksi, annál hamarabb megy tönkre. Itt jegyeznénk meg, hogy nem mindegy az sem, milyen hőmérsékleten töltöd a dolgaidat. A szélsőségek, mint például a felforrósodott autó vagy a tűző nap, illetve a hideg, fűtetlen garázs sem a legideálisabb terep ebből a szempontból. Amennyire lehet, próbáld „szobahőmérsékleten” intézni a dolgot, és ha tokban tartod az eszközt, vedd ki a töltés előtt, hiszen az is csak melegíti. 

Kerüld a gyorstöltést! 

Habár energiahatékonyság szempontjából talán kedvezőbbnek tűnik a gyorstöltés, ha tudod, inkább kerüld el. A fokozott töltés, szemben a klasszikussal, sokkal több hőt termel a lítiumion cellában, ami roncsolja az akkumulátort és lerövidíti az élettartamát. Egyébként is, ha figyelsz a 20-80-as szabályra, akkor nem lesz szükség arra, hogy hirtelen megoldást találj a merülő aksira. 

Maradj a zsinórnál

Bár a vezeték nélküli töltés egyre elterjedtebb és kényelmesebb alternatívának tűnik, lassabb és kevésbé hatékony módszerről van szó, ezért inkább válaszd a zsinóros megoldást, még akkor is, ha kényelmetlennek tűnik a használata. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top