nlc.hu
Otthon

Óriáspókok bukkantak fel Hajdúböszörményben

Óriáspókok tartják rettegésben a hajdúböszörményieket

A 10 centis ízeltlábúak védelmet élveznek, elpusztításuk törvénybe ütközik.

A Blikk vette észre, hogy szokatlanul nagy méretű, félelmetes külsejű pókok felbukkanásáról írtak kétségbeesett bejegyzéseket hajdúböszörményi Facebook-csoportokban. Kiderült, hogy egy Magyarországon is honos fajról, a szongáriai cselőpókról van szó, amely hazánk legnagyobb testű pókja. A magyar madárpók nem hiába kapta a becenevét: egyes példányok lábukat kinyújtva elérhetik akár a 10 centimétert is.

Egy üregből kikukucskáló cselőpók.

Fotó: Wikimedia Commons

A lapnak Szinetár Csaba zoológus, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára beszélt arról, a cselőpókok felbukkanása csupán időszakos jelenség, ugyanakkor nem véletlenül sokasodnak a róluk szóló híradások. Most van a szaporodási időszak, ekkor megnövekszik a pókok mozgásaktivitása, másrészt az élőhelyükként szolgáló füves pusztákat magunk építettük be, így a szakember szerint nem meglepő, ha találkozunk egy-egy példánnyal.

A zoológus hangsúlyozta, bármennyire is ijesztőnek tűnik külseje miatt, a cselőpók védett állat, természetvédelmi értéke 5 ezer forint. A cselőpók méreganyaga miatt a csípése igen kellemetlen, azonban csak akkor támad, ha véletlenül megnyomják.

A szakember azt javasolja, ha feltűnik az otthonunkban, érdemes lehet egy nagyobb műanyagedénybe vagy befőttes üvegbe terelve kilakoltatni. Ha kitessékeljük, lehetőleg ne a küszöbnél, hanem annál picit távolabb eresszük el, akkor valószínűleg nem fog visszatérni.

A pókoktól rettegők számára jó hír, hogy a cselőpókok nyár vége, ősz eleje felé visszahúzódnak földbe ásott üregeikbe.

Tavaly egyébként a nagy számban felbukkanó cselőpókok Szegeden okoztak riadalmat, 2018-ban pedig arról adtunk mi is hírt, hogy az ízeltlábúak elárasztották a Rábaközt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top