nlc.hu
Otthon

Algortimus állapítja meg a bérleti árakat az Egyesült Államokbam

Algoritmus mondja meg, mennyi a bérleti díj, és ennek megvan a hátránya

Azzal, hogy kiiktatják az emberi tényezőt, nagyon rosszul járnak a lakásbérlők.

A ProPublica szerint az Egyesült Államokban a magas lakásbérleti díjak mögött egy olyan szoftver áll, amely bérbeadóktól kapott és egyéb forrásokból begyűjtött adatok alapján folyamatosan maximalizálja az elkért bérleti díjakat.

Nyilvánosan elérhető adatok alapján tavaly és idén szeptember között az USA 47 vizsgált államából 46-ban emelkedtek az egyszobás garzonok bérleti díjai, az államok fele esetében legalább 8 százalékkal.

Egy férfi kulccsal nyit ki egy ajtót

Fotó: Pixabay

A YieldStar nevű szolgáltatást a texasi RealPage ingatlankezelő leányvállalata fejleszti, és személytelensége nagy előny. A YieldStar ügyvezető igazgatója szerint azzal, ha az emberi tényezőt nem veszik figyelembe a bérleti árak megállapításánál, azok jelentősen növelhetők. Jeffrey Roper azon a véleményen van, hogy túl sok empátia van a bérbeadókban, főleg mikor a bérlőik a saját vagyoni osztályukba tartoznak, vagy várhatóan abból kerülnek majd ki.

„Ingatlankezelő menedzserként nagyon kevesen lennénk hajlandók egy hónap alatt akár két számjegyű százalékkal emelni a lakbért” – mondta korábban iparági konferencián Andrew Bowen, a RealPage felsővezetője, aki az országban megfigyelhető jelentős lakbéremelkedést a YieldStar hatásának tudja be.

(via Origo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top