nlc.hu
Otthon

Tippek tágasabb hálószobáért

10 tipp, hogy tágasabbnak tűnjön a hálószobád

Ha feldobnád kicsit a hálót, de nem akarnál bankot rabolni, hogy finanszírozz egy felújítást, akkor ezeket a lakberendezési trükköket neked találták ki.

Hiába szereted a lakásod, az „ékszerdoboz” mivolta már kezd kissé klausztrofób lyuknak érződni – és ez különösen igaz a hálószobára? Akkor biztosan megfordult már többször a fejedben, hogy valahogyan át kéne alakítani a helyiséget, de fogadjunk, hogy nagy felújításokba nem akarnál belevágni. Különösen nem a jelenlegi gazdasági helyzetben. Abszolút megértjük. De tudtad, hogy nem kell rögtön fúrni-faragni, hogy tágasabbnak tűnjön a hálód?

Bizony, néha az is elég, hogy változtatsz a fal színén, esetleg lecseréled a bútorokat vagy olyan kiegészítőkkel dobod fel a szobát, amik nemcsak szebbé, de optikailag nagyobbá is varázsolják a hálót. Most hoztunk 10 lakberendezési tippet, amik segítségével úgy fogod érezni, mintha egy teljesen új helyre költöztél volna!

Világos?

Amit mindenképpen kerülj el, hogyha a hálószoba színéről van szó, azok a sötét árnyalatok. Minél sötétebb ugyanis a fal, annál szűkösebbnek fogod érezni. Ha nem akarod, hogy a falak szinte összenyomjanak, akkor válts világosabb festékre vagy tapétára: ezek a tónusok nem elnyelik, hanem visszaverik a fényt, így téve tágasabbá a helyiséget.

Földhözragadt

Minél alacsonyabban helyezkednek el a bútoraid, a belmagasságnak annál több része marad szabadon, ezáltal létrehozva a szupermagas plafon illúzióját. Egyszerű módja ennek, ha a magas fejtámla helyett kisebbet, vagy olyan típust választasz, ami közelebb van a padlóhoz.

Minőségi csere

Nézd, nem arról van szó, hogy személyes vendettánk van az ágytámlákkal szemben, sőt, szerintünk is szuperül néznek ki! Csakhogy kis helyen nem igazán praktikusak. Éppen ezért azt sem ártana átgondolni, mi lenne, ha úgy ahogy van elbúcsúznál a fejvégtől, az általa elfoglalt falrészre pedig inkább lebegő polcokat szerelnél fel. Ezáltal megnyílik a szobának az a része, ugyanakkor instant több helyed lesz pakolni is. A tökéletes összhatásért próbálj meg olyan polcra vadászni, ami színben hasonlít a fal árnyalatához.

Minimalizmus

Tudjuk, könnyű mondani, de próbáld meg kerülni a felesleges bútorokat és törekedj a minimalista stílusra. Például érdemes kipróbálni, mi történik, ha két éjjeli szekrény helyett csak egyet használsz, vagy ha mondjuk az íróasztalod is a hálóban van, akkor nézd meg, találsz-e neki helyet a lakás egy másik pontján.

Kis hálószoba

Fotó: Aleksandra Zlatkovic/Getty Images

Tükröm, tükröm

A LEGJOBB dekoráció egy kis helyiségbe egyértelműen a tükör. Akárhová teszed, azonnal nagyobbnak tűnik a terület, mert eredendően optikai illúzióként funkcionál, így becsapja a szemet, hogy azt hidd: sokkal tágasabb szobába léptél, mint amekkora az valójában. Ha ránk hallgatsz, két tükröt szerzel be. Egyet az ágyad fölé, amit vízszintesen forgatsz el, és egyet, amit az ajtóra szerelsz fel. Voilá, máris megnövelted a teret.

Építsd be

A különálló szekrények általában óriásiak és felesleges helyet foglalnak. Ha van rá lehetőséged, mindenképpen a beépített gardrób mellett tedd le a voksod. Az ilyen szekrényeket ugyanis olyan helyre is rakhatod, ahová képtelen lennél bekönyörögni egy szabvány méretű darabot, plusz könnyedén képes beleolvadni a szoba többi részébe. Ráadásul amellett, hogy helyet takarítasz meg, hosszú távon is jobban jársz, mivel a beépített bútor strapabíróbb és hatékonyabb.

Lumos

Nem kell csak az éjjeli lámpára hagyatkoznod, amikor arról van szó, hogy világosságot csempészel a hálóba. Sőt! A kislámpákra nincs is szükséged, hiszen csak helyet foglalnak. Ami neked kell, azok a falra szerelhető verziók. Kerüljön egy az ágy mellé éjjeli lámpának és persze a plafonra is – így jobban szórja majd a fényt és képes lesz bevilágítani az egész szobát.

Függönyt fel!

A függöny elengedhetetlen utolsó simítása a szobánknak, ám ha túl hosszú, fullasztóvá tudja tenni a kis tereket. A földet söprő darabok helyett válassz inkább rövidebb fazonú függönyt, hogy ne legyen túlzsúfolt a padló területe.

Engedd el a párnákat

Bár a díszpárnák kupaca kifejezetten luxushatást tud kelteni az ágyon, sajnos az eleve kis hálót optikailag még kisebbé teszi. Ezért azt javasoljuk, hogy ne ragaszkodj a párnahalomhoz, azonkívül, amin alszol ne legyen több az ágyadon, hogy a tágas tér illúzióját kelthesd.

A takaró sem mindegy

Ahogy a párnák számának csökkentése, úgy az ágytakaró minimalista stílusa is kulcsfontosságú lehet. A nagy paplanok, takarók, mintás ágyneműk vizuálisan rendetlenné teszik a háló megjelenését, így ebben az aspektusban is érdemes a kevesebb több elvét követni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top