nlc.hu
Otthon

Hálószoba színválasztás

Ilyen színűre fesd a hálószobád, és jobban fogsz aludni!

Ha a megfelelő színárnyalatokkal vértezed fel a hálód, nyugodtabbak lesznek az éjszakáid is! Segítünk, hogy ne nyúlj mellé!

A relaxáló hatású színek pozitívan befolyásolhatják az alvásminőséget is – állítja Jamie Gold, színkutató, aki a CNET-en osztotta meg tanácsait.

A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatása alapján Magyarországon a lakosság több mint 31 százaléka szenved valamilyen alvászavarban, és ez meghaladja a 29 százalékos európai átlagot.

A színválasztás előtt

A szoba mérete és a beáramló természetes fény mennyisége nagyon fontos szempont a megfelelő szín kiválasztásánál. Ha a hálószobádnak nagy ablakai vannak és általuk sok fény jut be, nincs okod félni a sötét színektől. Egy nagyobb hálószobába a sötét színek még jobban illenek, mint egy kicsibe. Ha kicsi vagy kevésbé világos a hálószobád, a sötét színek még sötétebbnek hatnak és jobban összenyomják a teret.

A legjobb színek a hálószobába

Ahhoz, hogy megteremtsd a legjobb feltételeket az alváshoz, olyan színeket kell választani, amik relaxáló hatásúak. A színkutatók elsősorban a világoskék, a lila, a lágy barackszínű, a lágy zöld, a rózsaszín és a sárgabarackszínű árnyalatokat ajánlják. Egyébként az olyan semleges színekkel sem tévedhetsz nagyot, mint a barna, a bézs vagy a taupe. Ha a falakat valamilyen okból – például mert albérletben laksz – nem is tudod kifesteni, a dekorációkon, így az ágyneműkön, a függönyökön és a szőnyegeken akkor is megjelenhetnek.

Színek a hálószobában

A pasztell színek nagyon jól mutatnak a hálóban. (Fotó: Getty Images/imaginima)

A sötét színek egyértelmű választásnak tűnnek, ha a hálószobádat csak alvásra használod, mert a sötétség serkenti az alvás hormon, a melatonin előállítását, ami elálmosít és segít elaludni. Viszont, ha a hálószobád dolgozószobaként is funkcionál, ne válassz sötét színeket, ezek elszívhatják az energiádat. Inkább válassz világos, élénkebb színeket.

Kerüld a túl sok fehér, szürke és élénk színt

Sokan szeretik a fehéret a hálóba is, de ez valójában nem túl nyerő ebben a helyiségben. A fehér környezet tudat alatt nyugtalanságot okoz és még migrént is okozhat. Ha nem tudod átfesteni fehér a falaidat, használj falra akasztható polcokat vagy képeket, hogy színesebbé tedd a szobát.

Színek a hálószobában

Színes párnákkal is feldobhatod a hálót, ha egyhangúnak érzed. (Fotó: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images)

A szürke árnyalatai nyugodtak és praktikusak, de nem feltétlen előnyösek az alvásnál. A szürkét sokan melankolikus színnek tartják. Kerüld a túl sok szürke felületet a hálószobádban, mert szomorú hangulatot vagy szorongást is okozhat.

Az élénk, piros tónusok szintén nem segítenek gyorsan elaludni. A piros, rózsaszín, citromsárga és narancssárga energikus színek, amik aktivitásra ösztönöznek. Ezeket a színeket inkább kerüld.

Tudtad? Az arany meleg, bársonyos szín, kutatások szerint mégis rövidebb alvásidőt eredményez, mert többek között a fényes felszínek nyugtalanná teszik az alvást. Általában 6 óra 43 percet alszanak az ilyen színű szobában átlagosan az emberek.

Szobanövény-gondozási tippek, hogy egész évben zöld és virágos legyen a lakás:

(Nyitókép: runna10/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top