nlc.hu
Otthon

Nem szabad kétszer felforralni a vizet

Ezért nem szabad kétszer felforralni a vizet

A szakértők szerint nem a legjobb az egészségedre nézve, ha duplán forralod fel a vizet.

Most, hogy beköszöntött a hűvösebb idő, otthon és a munkában is gyakrabban nyúlunk a vízforraló után, mert jól esik a melengető tea, főleg, ha az iroda kizárólag 18 fokig fűthető.

Vízforraló

Fotó: Getty Images/Angelita Niedziejko

Azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mindig csak annyi vizet melegíts, amit el is fogyasztasz, mert az újraforralás nincs jó hatással az egészségre nézve.  

Alapvetően a forralással nincs semmi gond, ez egy szuper lehetőség arra, hogy a csapvízben található káros anyagokat megszűrd úgy, hogy a víz közben nem veszít az ásványianyag-tartalmából – ez főleg olyan helyeken lehet hasznos segítség, ahol rosszabb az ivóvíz minősége. (Itt tudod megnézni, hogy Magyarországon hol, milyen minőségre számíthatsz.) Viszont azzal, ha másodszor is újramelegíted a már forraltat, ártasz magadnak, ugyanis a hevítés következtében olyan anyagok szabadulhatnak fel, amiknek a magas koncentrációja bizonyos megbetegedések kockázatát növelheti. 

Ne duplázz!

Az arzént mint mérgező anyagot aligha kell bemutatni, de ott vannak még a nitrátok, amik nitrózaminokká alakulva kutatások szerint növelik a rákos megbetegedések kockázatát, vagy éppen a fluorid, ami szintén daganatképző hatású lehet, sőt ízületi megbetegedéseket és fogproblémákat előidézhet. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy rögtön a legrosszabbra kell számolnod, ha egyszer-egyszer megtörténik a dolog, viszont tény, hogy hosszútávon semmiképpen sem ajánlott mindig ilyen vizet fogyasztani. Már csak azért sem, mert az újraforralás következtében még az egészséges ásványi anyagok koncentrációja is veszélyes szintet ölthet, ilyen például a kalciumsó, aminek a túlzott bevitele vesekőhöz, az artériák keményedéséhez, ízületi gyulladáshoz vagy akár epekőhöz is vezethet, ami gyerekekre és várandós anyukákra nézve különösen veszélyes. 

Megint más a dolog, ha nem kizárólag ugyanazt a vizet forralod fel ismét, hanem hígítod újabbal – ez azért is érdekes, mert a legtöbb vízforraló minimum fél literrel működik optimálisan –, viszont ez ördögi kör, amiből nehéz szabadulni, ezért célszerű inkább másra felhasználni a plusz mennyiséget. Például az orchideák nagyon szeretik a forralt, majd langyosra hűtött vízzel való locsolást, de akár a mosogatáshoz is félreteheted, öblítésre kiváló. Az irodában érdemes végigkérdezni másokat is, hogy szeretnének-e ők is fogyasztani, mert így tényleg annyit lehet melegíteni, amennyire szükség van. Nem utolsó sorban pedig a kanna sem kezd olyan gyorsan vízkövesedni, ha üres, és nem áll benne órákig az ott felejtett mennyiség. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top