nlc.hu
Otthon

Bérlakások horribilis gázszámlája

80 ezerre is ugorhat a gázszámlája az önkormányzati bérlakásban lakóknak Ferencvárosban

A felújítás miatt ezek az épületek nem minősülhetnek társasházaknak, így az ott élők nem számítanak lakossági fogyasztóknak.

10 ezer forintról akár 80 ezerre is ugorhat a gázszámlája azoknak, akik önkormányzati bérlakásban laknak a Ferencvárosban. Az ok: a kerületben 12 házat újítottak fel úgynevezett tömbrehabilitációban, ezért egyelőre nem minősülhetnek társasháznak, így az ott élők kimaradnak a rezsicsökkentésből. A XIII. kerület bérlakásainak egy részével is ez a helyzet, ezekben a lakásokban alacsony jövedelmű, rászoruló emberek élnek.

Ferencvárosban összesen 12 olyan ház van, amiket megújítottak. Hiába laknak ezekben a házakban 800-an, az önkormányzatnak egy meghatározott ideig nincs lehetősége jogilag a társasházzá nyilvánításra.

Ennek a 12 háznak az éves gázköltsége eddig 42 millió forint volt, most 320 millió forintra ugrott. Így a lakások átlagosan 10 ezer forintos fűtési költsége 80 ezer forintra ugrik föl

– mondta a Híradónak Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Kérdéses, hogy az önkormányzat meddig tudja ezt a többletet fedezni, és ki fogja ezt a pénzt visszafizetni.

A XIII. kerületben kilenc esetben kaptak az MVM-től választ arról, hogy az érintett lakások nem jogosultak a rezsicsökkentésre.

Az MVM az RTL Híradóval azt közölte, ha az önkormányzatok időben jelezték volna a problémát, átállítják a számlázást, vagyis ők szerintük nem hibáztak. A kerületek azonban azt mondják, ők értesítették a szolgáltatót.

Ablakok a Ráday utcában

Képünk illusztráció: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top