nlc.hu
Otthon

A súlyozási kulcs megdobhatja a gázszámlát

Hallottál már a súlyozási kulcsról? Több ezer forinttal megdobhatja a gázszámlát

A súlyozási kulcs egy fontos eleme az emberek gázszerződésének, amiről viszont sajnos nem tájékoztatták eddig a fogyasztókat.
radiátor

A 444 -nek írt arról több olvasó, hogy miután megkapták az első gáz- és villanyszámláikat, amelyekben már az augusztus 1., vagyis a rezsinövelés utáni fogyasztást is fizetni kell, igencsak meglepődtek. Azt is írták, hiába fogyasztottak viszonylag kevés gázt júliusban és augusztus elején, az augusztusi időszakra már a versenypiaci áron számolta el nekik a gázt az MVM, ezzel megduplázva a gázszámlájukat.

Az MVM ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy ez a súlyozási kulcs miatt lehet, ami egy fontos eleme az emberek gázszerződésének, amiről viszont sajnos nem tájékoztatták eddig a fogyasztókat.

Mint ahogy azt korábban  mi is megírtuk, aki havonta diktál, annak a fogyasztási jelleggörbe alapján számolják ki mennyit kell fizetnie: télen, amikor sokat fűtenek az emberek, sok gáz fogy, a 144 köbméteres fogyasztásnál többet, januárban akár 336 köbmétert is csökkentett áron számolnak el, nyáron viszont például csak 14 köbmétert. Aki ezen felül fogyaszt, annak piaci áron számolnak. Csakhogy a 444 szerint a beérkezett gázszámlák szerint ennél jóval kevesebb fogyasztásra is a piaci árat vetette ki az MVM. 

A fogyasztási jelleggörbét befolyásolja ugyanis az, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt. Ez a 444 cikke szerint háromféle lehet:

  • lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
  • fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
  • vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztás van.

A cikkben azt is elmagyarázzák, hogyha valakinek  fűtési felhasználási jellegre van gázszerződése, attól még beköthet egy fürdővizet is melegítő gázkazánt, ám nyáron a fürdésre elhasznált gázt más szorzóval számolják. Legalábbis ezt a magyarázatot kapták azok az olvasóink, akik csodálkoztak, hogy kb. 10 köbméteres augusztusi fogyasztás után miért számláznak ki nekik csaknem ötször annyit, mint eddig. A lapnak az egyik olvasó azt írta, hogy egy ügyfélszolgálatos azt mondta,

sajnálatos módon megfelelő idő hiányában elfelejtették a lakosság és a sajtó felé kommunikálni, hogy ez a súlyozási kulcs mennyire befolyásolja a rezsiszámlájukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top