nlc.hu
Otthon

Így ünnepeld a holdújévet Chinatownban

Sárkánytánc a nyúl évében – így ünnepli a holdújévet a Kőbánya szívében rejlő Chinatown

A holdújévről vagy kínai újévről a legtöbbeknek maximum a horoszkóp jut eszébe, azonban a valóságban ez sokkal több annál: az egyik legfontosabb kelet-ázsiai ünnep, aminek jelentősége az európai karácsonnyal vagy húsvéttal vetekszik.

A Jegenyefa utcában járva az embert mindig furcsa érzés keríti a hatalmába: mintha egy kicsit turista lenne a saját országában. A kínai feliratok, éttermek és szupermarketek mind különleges hangulatot árasztanak, mindez Kőbánya szíveben, néhány villamosmegállóra a Blaha Lujza tértől. A Jegenyefa környéke Budapest saját kis Chinatownja, ahol virágzik az üzleti és kulturális élet.

Új év kezdődik

Hétfőn azt vesszük észre, hogy az utcát piros-arany lámpások díszítik és ez nem is véletlen: a budapesti kínai negyed közössége gőzerővel készülődik a hétvégén tartandó Holdújévi ünnepségre. Bár maga az ünnep egy héttel előbb volt, az eseményt későbbre időzítették: így a családoknak is jut ideje az ünneplésre és a közösségi esemény sem marad el.

„A kínai emberek nagyon sokat dolgoznak és nehezen szánják rá magukat arra, hogy félretegyék a munkát az ünnepekkor” – meséli nevetve Ann, az ünnepséget szervező Monori Center munkatársa, miközben bevezet minket a negyed legnagyobb áruházába, a Dunapanda diszkontba.

Kiínai holdújév - felkészülés

Fotó: Neményi Márton

Az üzlet neve találó, a kínálat a magyar és az ázsiai kultúra tökéletes egyvelege. A polcokon rendezetten sorakoznak egymás mellett az általunk megszokott és a legegzotikusabb termékek. A dekorációk felé vesszük az irányt – Ann pedig mesélni kezd a Holdújévről.

„A Holdújév a kínaiak legfontosabb ünnepe, olyan, mint a magyaroknak a karácsony” – magyarázza. „Ilyenkor a családok összegyűlnek és nagy közös étkezéseket tartanak. Az újévi vacsorát nagytakarítás és közös főzés előzi meg, az emberek feldíszítik az utcát és a lakásaikat is.”

Az üzlet polcain valóban nincs hiány dekorációból: rengeteg piros-arany színben pompázó lámpás és dísz van, még úgy is, hogy ez az eredeti készlet töredéke, hiszen a legtöbbet már az ünnep előtt felvásárolták. A díszek egyik központi eleme a 福 (fú) karakter, ami a szerencsét jelképezi. Fontos kitétel, hogy a lámpásokból minden esetben páros számút kell kirakni, különben nem hozzák meg a kívánt hatást. Nagy dobozokban égőhöz hasonló elektromos berendezések vannak: ezek lényegében elektromos petárdák, amik pukkanó hangot adnak ki, de nem robbannak – meséli Ann.

„Mi kínaiak úgy tartjuk, hogy petárdák a hangjukkal segítenek elijeszteni a gonosz szellemeket” – mondja.

Kiínai holdújév - felkészülés

Fotó: Neményi Márton

A gonosz szellemek elűzése mellett az újév másik fontos feladata a jószerencse bevonzása, amire szintén külön szokások vannak. Az egyik legfontosabb, hogy halat együnk – míg nálunk a hal elúszik a szerencsével, Kínában pont ellenkezőleg, meghozza azt. Emellett a gömbalakú ételek, például a húsgombóc, vagy a kínai konyha abszolút comfort foodja, a jiaozi fogyasztása is ajánlott. Ez utóbbi egy ízletes, hússal és zöldségekkel töltött főtt tésztabatyu. Néhány családban szokás egy darab jiaozi tésztájába egy kicsi érmét is elrejteni: aki megtalálja, különösen szerencsésen vághat neki az új évnek.

Nyugalmat és szerencsét hoz magával a nyúl

Nehéz nem észre venni, hogy a dekorációt a Dunapanda áruházban és igazából az egész Jegenyefa utcában, a piros mellett a nyúl uralja: mindenhol megjelenik az apró állat figurája, jelezve, hogy a Nyúl évébe léptünk.

A Holdújév mozgó ünnep, amely az európai naptár szerint általában január 21. és február 21. közé esik. Pontos idejét az ősi kínai naptár alapján lehet meghatározni, amelynek eredete az időszámításunk előtti 14. századra vezethető vissza és a holdciklus és a napkör elemeit vegyesen tartalmazza. Ennek alapján az új év mindig a téli napfordulót követő második újhold után kezdődik el.

A kínai naptárhoz erősen kötődik az asztrológia: a 12 hónapot 12 állatövi jegy határozza meg, amik a helyzetüktől függően átveszik az uralmat egy-egy évben: idén a negyedik karakter lett a befutó.

Kínai holdújév

Fotó: Neményi Márton

„A nyúl egy fürge, agilis állat, úgy tartjuk, hogy azok az emberek, akik a Nyúl évében születtek, okosak és könnyen alkalmazkodnak” – meséli Ann. 

A nyúl ezen kívül szimbolizálja a nyugalmat és szerencsét is

– teszi hozzá.

A Nyúl éve olyan szempontból mindenképpen különleges a kőbányi kínai közösség számára, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta ez az első év, amikor újra ünnepséget tudnak tartani. Ann az összes szervező nevében elmondhatja, hogy nagyon várták ezt az eseményt.

„Nagyjából hat hónapja kezdtük el szervezi” – kezdi. „A háborúra és a gazdasági helyzetre tekintettel nem akartunk egy nagyon nagy eseményt szervezni, csupán egy olyan ünnepséget, amin össze tudunk gyűlni és ünnepelni”.

Kiínai holdújév - felkészülés

Fotó: Neményi Márton

Könnyű lenne azt gondolni, hogy az ünnepség pihenés helyett éppen extra terhet ró a vendéglátásban és az üzletekben dolgozó kínaiakra, de Ann szerint szívesen vesznek részt az előkészületekben.

„Sok olyan család van, akinek a gyerekei már Magyarországon születtek – ők nem tapasztalták meg, hogy milyen Kínában egy igazi újévi ünnepség, ezért a szülők fontosnak tartják, hogy bevonják őket a készülődésbe. Így ők is jobban megismerhetik a saját kultúrájukat” – mondja.

Ezek a fiatalok önkéntesként, tolmácsként vesznek részt a programokon, hogy a magyar látogatók és a kínai kiállítók közötti kommunikációt elősegítsék – teszi hozzá. A szervezők fontosnak tartják, hogy a helyiek mellett minél több magyart is bevonzzanak és megoszthassák velük a holdújév varázsát.

„Azt tapasztaljuk, hogy a magyarok nyitottak és kíváncsiak a kínai kultúrára” – mondja Ann, hozzátéve, hogy ez abból is látszik, hogy minden évben egyre nagyobb az érdeklődés az éjszakai street food piacra. Ez nyáron szokott megrendezésre kerülni: ilyenkor a környező éttermek kitelepülnek egy sátortáborba és autentikus kínai fogásokat szolgálnak fel a látogatóknak.

Kiínai holdújév - felkészülés

Fotó: Neményi Márton

Ez az esemény a kultúra megosztása mellett arról is szól, hogy a Monori Center, mint a terület bérbeadója, népszerűsíteni szeretné a helyi üzleteket, éttermeket.

Az ünnepség megszervezése számukra nem hoz közvetlen profitot; azt szeretnénk elérni vele, hogy a jövőben egyre többen jöjjenek el ide, egyenek a helyi éttermekben, vásároljanak a boltokban és ismerjék meg az itteni közösséget

– összegzi Ann.

Sárkánytánc, kalligráfia és street food várja az érdeklődőket

Ha valakinek van ideje, mindenképp érdemes kinézni a Jegenyefa utcába, ahol az egész hétvégén változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Szombaton és vasárnap is hagyományőrző petárdázással és sárkánytánccal kezdődik a nap, utána pedig rengeteg érdekes dolgot lehet majd kipróbálni a kínai kalligráfiától kezdve a jiaozi készítésen és a tradicionális kínai orvosláson át a jelmezekbe való beöltözésig. A színpadon kulturális programok, a parkolóban pedig a nyári piachoz hasonló kitelepült éttermek találhatók.

A street food sátrakban megkóstolhatjuk a már említett jiaozi gombócokat, jianbinget, ami egy sós kínai palacsinta, hagyományos wok ételeket és az Ázsiában divatos bubble teát is. A sátor ebédidőben van nyitva, de aki később éhezik meg, annak sem kell megijednie: a környék éttermei ugyanis a megszokott rend szerint működni fognak. Itt a kínai főételek mellett például kipróbálhatjuk a hot potot is, aminek során magunk főzhetjük meg a vékonyra szeletelt alapanyagokat egy forró, fűszeres alaplében.

Kiínai holdújév
Megnézem
Összes kép (6)

Az eseményre érdemes időben érkezni, ugyanis a szürke, havas időjárás ellenére már szombat reggel rengetegen gyűltek össze, hogy megnézzék a megnyitót: szerencsére a sárkánytáncosok dobos felvonulása többször is megismétlésre kerül a délelőtt során, így aki lemaradna az elejéről, annak is van esélye arra, hogy később megcsodálja a mutatványt.

És hogy miért érdemes is kilátogatni? Erre maguk, a résztvevők adják a legjobb választ.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen egy ilyen ünnepség” – kezdi a húszas éveiben járó Viki, aki a barátnőivel látogatott el Kőbányára.

Bár mostanában nem igazán lehet utazni, de itt mégis olyan, mintha kicsit Kínában lennénk

– teszi hozzá a lány.

Kiínai holdújév

Fotó: Neményi Márton

A rendezvényre rengeteg család is ellátogat: a gyerekeknek szemmel láthatóan nagyon tetszik a mókás, színes felvonulás. A programok kialakítása során is gondoltak rájuk: több olyan kézműves foglalkozás zajlik, amit a kicsit és a nagyok is élveznek.

„Érdekesnek tűnt a program, emellett pedig fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjenek más kultúrákat is” – mondja László, aki a gyerekeivel jött ki az ünnepségre.

Chinatown – kultúra és üzlet egy helyen

Bár kevesen tudják, a budapesti Chinatown Közép-Európa legnagyobb nagykereskedelmi elosztópontja: az árucikkek Kínából érkeznek és innen kerülnek tovább szállításra Magyarország szerte és a környező országokba. A Monori Center munkatársa lapunknak elmondta, hogy csak a Jegenyefa utca környékén több, mint 200 nagykereskedés és több, mint egy tucat étterem található, amik nagy részben kínai tulajdonban vannak.

A hétvégi program pontos részleteiért érdemes felkeresni a Chinatown Budapest Facebook oldalát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.