nlc.hu
Otthon

Fában élő nő

Két évet élt egy fa lombkoronájában a nő, hogy megakadályozza a kivágását

Julia Butterfly Hill ökoaktivista 1997 és 1999 között élt egy kaliforniai vörösfenyő lombkoronájában.

Julia Butterfly Hill környezetvédelmi aktivista 1997 decemberében beköltözött egy fába. Az akkor 23 éves aktivista Kaliforniában utazott, amikor találkozott egy ökoharcos csoporttal, akik fán éltek.

Hill önkéntesként egy hétre tervezte az akcióját, végül több mint két évet – 738 napot – töltött egy csodálatos, 200 méter magas fa lombkoronája között. Kitartása sikert hozott: ő és aktivistatársai megmentették a fát a fakitermelők általi pusztulástól.

Maga a fa 1000 éves volt, és egy korábbi villámcsapás ellenére is élt. Az aktivisták Lunának nevezték el, a Hold után. Az önkéntesek, köztük Hill hálózsákokban aludtak a fára helyezett állványon. A fagyos hőmérséklet és a heves szél veszélyt jelentett, helikopterek köröztek, dühös favágók zaklatták őket, a fakitermelő cég pedig tíz napig ostromolta a fát, és megpróbálta eltávolítani az aktivistát.

Julia Butterfly Hill

Julia Butterfly Hill
Fotó: Andrew Lichtenstein/Sygma via Getty Images)

Két év alatt Hill interjúkat adott, és csak akkor jött le, amikor megállapodás született a fakitermelő céggel a Luna és más fák 200 méteres körzetében történő megóvására.

 

Julia Butterfly Hill a fán

Fotó: Getty Images/Bob Riha, Jr.)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top