nlc.hu
Otthon

5 kerti munka nyár végén

Az 5 legfontosabb nyár végi teendő a kertben

Bár lassan itt az ősz, és el kell kezdenünk azon gondolkodni, hogy milyen őszi munkák várnak ránk a kertben, de vannak nyár végi feladataink is, nem szabad kihagynunk őket.

Ilyenkor nyár végén a legnagyobb baj a kertben általában a szárazság. Most is van néha kifejezetten száraz és forró időszak, de mostanában kiszámíthatatlan az időjárás. Van, amikor leesik pár óra alatt egyhétnyi öntözni való vízmennyiség is, de van, amikor nem esik az eső napokig, akár hetekig. Azonban időjárás ide vagy oda, de rengeteg kerti munkánk van még a nyár utolsó napjaira. Ezeket szedtük most össze, nehogy kihagyjunk valamit.

Gyomirtás és az elhalt virágfejek leszedése

A gyomok augusztusban mindig erőteljes növekedésbe kezdenek, mert a száraz és párás idő sokkal inkább kedvez nekik, mint a zöldségeknek vagy a virágoknak. A nyár végi kerti teendőlista első pontja ezért is a gyomirtás. A cél, hogy ne adjunk lehetőséget nekik a további szaporodásra, így jövőre kevesebb dolgunk lesz majd velük. Ha minden augusztusban alaposan kigyomlálunk, akkor néhány év alatt megritkulhatnak.

Ehhez hasonlóan fontos feladat az elhalt növények, virágok le-és kiszedése mind az évelő, mind az egynyári virágokról. Természetesen szebb is lesz kertünk, ha nincs tele elhalt szirmokkal, de alapvetően a lényeg, hogy lehetőséget adjunk az új, friss virágoknak.

Szüretelés

Persze, finom a kerti paradicsom és paprika, de nem csak ezért hasznos a szüretelés. A talaj feletti termések leszedésével lehetőséget biztosítunk a növényeknek, hogy új virágokat és terméseket hozzanak a felszínre. Emellett a talajban rejtőző gyökértermések megritkítása helyet ad a mellette lévő terméseknek. A növények elhalt részeit érdemes leszedni, hogy a még élő részek több erőforrást kapjanak, így talán még egy adag termést hozhatnak.

Ha az egész palánta elhalt, akkor kénytelenek vagyunk kiszedni. Azonban helyüket nem szabad üresen hagyni, tegyünk legalább talajtakarót az érintett területre. Vagy ültessünk helyükre őszi növényeket. Az üresen hagyott részeket a gyomok és a kártevők is könnyen megtalálják.

Gereblyézés, kapálás

Ne gondoljuk, hogy nyáron nem hullanak a levelek, és ráérünk a gereblyézéssel még őszig. A globális felmelegedés miatt kialakult kiszámíthatatlan időjárás miatt már nyár közepétől elkezdik a fák hullatni leveleiket. Azonban a víznek és a napfénynek köszönhetően még gyorsan nő a fű a kertben, ezért legalább hetente le kell vágni. Viszont a fű nem kerülhet egybe a lehulló levelekkel a komposztba, ezért minden fűnyírás előtt gereblyézzük át a füvet, ezzel is felfrissítve a talajt.

A kapálás nemcsak a gyomok kiszedése miatt fontos, hanem a talajt is segíti a csapadék elvezetésében. Célja a talaj nedvességének megőrzése, illetve az átmozgatással alkalmassá tesszük a földet a víz befogadására.

Egy idős hölgy kezében egy marék falevelet tart talicskája mellett guggolva.

A gereblyézés nagyon fontos a talajszerkezetnek.
Fotó: Getty Images

Talajtakaró és komposzt előkészítése

Ha még nincsen komposztládánk a kertünk végében, akkor ideje egyre beruházni vagy készíteni egyet otthon. A komposzt nagyon hasznos dolog, hiszen beledobhatunk majdnem minden szerves hulladékot, amelyeket csak a kukába dobnánk. Ilyenek például a zöldségdarabok és héjak, a rossz, nem megevett gyümölcsök, a kertből összegyűjtött egészséges növénymaradványok, a levágott fű. Az ezekből létrejövő szerves trágya rendkívül jó hatással van a talaj állapotára.

Mire az utolsó őszi szüretelés is lemegy, addigra a komposztból és mulcsból kialakított talajtakaró is készen áll majd rá, hogy egész kertünket beborítsuk velük. Így egyszerre adunk a talajnak egy tápanyagdús anyagot, és borítjuk be a kellő védőréteggel az elkövetkezendő hideg idő ellen.

Másodvetés

Akár augusztus vége felé is ültethetünk néhány zöldségfélét, persze, nem mindegy, hogy mit ültetünk. De magát a veteményezést is elő kell készítenünk. A kitalált helyet először meg kell tisztítanunk, fel kell ásnunk, hogy kellően átmozogjon a talaj. Adjunk hozzá komposztot vagy műtrágyát, és már ültethetünk is. Érdemes olyan növényeket választani, amik a nyári meleget és az őszi első hidegeket, fagyokat is jól bírják.

  • fejes káposzta
  • karfiol
  • brokkoli
  • cékla
  • uborka
  • zöldbab
  • nyári- és téli retek
  • bazsalikom
  • rukkola
  • zöldborsó

(Forrás: Hello Vidék, Agrároldal, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top