nlc.hu
Otthon

4 hiba mennyezetfestéskor

4 hiba, amelyet kerüljünk a mennyezet festésekor

Azt hihetnénk, hogy szakértő nélkül is gyerekjáték újrafesteni a mennyezetet. Nos, ez messze áll a valóságtól, hiszen ezt a 4 hibát nagyon gyakran elkövetjük!

Rihannát idézve mindannyian szeretnénk úgy ragyogni, mint egy gyémánt. De a mennyezetünk? Annál kevésbé. Amikor a mennyezet festéséről van szó, a dolgok kicsit bonyolultabbak lehetnek, mint amikor általában ecsetet ragadunk a falfestéshez. A nagyobb hibák elkerülése érdekében Kate Ziegler ingatlanügynök megosztott néhány olyan hibát, amelyet nem érdemes elkövetni, amikor ecsetet fogunk.

Mennyezetet festő szürke pulcsis nő.

Mennyezetfestéskor is lehet komoly hibákat elkövetni

A magasfényű festék matt helyett

Persze, egy fényes felület csodálatos lehet a lakásunk falán. De ha a mennyezetünkről van szó, minél kevesebb a tükröződés, annál jobb. „Használjunk nagyon sima felületű mennyezetfestéket – tanácsolja Ziegler. – Bármilyen csipetnyi fényesség visszatükrözi a fényt a mennyezeten, az kiemeli a régi foltokból, vízfoltokból, vakolatrepedésekből vagy rosszul ragasztott gipszkarton illesztésekből származó hibákat.”

A fényesebb festékeket könnyebb feltakarítani, amikor a munka befejeződött. Ellenben az a néhány perc plusz takarítás sokkal jobban megéri, mintha később újra kellene festeni az egész mennyezetet, amikor rájövünk, hogy minden vízfolt kilátszik. Egyszerűen fogalmazva „a matt a legjobb megoldás” – mondja Ziegler.

A lepattogzott vagy hámló festékkel elhanyagolása

A mennyezet újrafestésének egyik leggyakoribb oka a hámlás, amely több év után már bárhol jelentkezhet. Ha a mennyezet hámlik, akkor meszes anyaggal lehet dolgunk, „amelyet köztudottan nehéz befoltozni” – mondja Ziegler.

Ez különösen gyakori a történelmi otthonokban, ahol padlóra hulló festékdarabkákat láthatunk. Míg egyesek úgy döntenek, hogy teljesen eltávolítják a meszes festéket, Ziegler azt javasolja, hogy egy speciális bevonatot használjunk az új festék alaprétegeként. Súlyos esetekben távolítsuk el vagy tegyünk új gipszkartont a meglévő mennyezet fölé, hogy ismét olyan felületet kapjunk, amely nem fog újra lehámlani.

Elfelejtünk szemvédőt (és hajvédőt!) viselni

Bár nyilvánvaló tanácsnak tűnhet, a mennyezetfestés egyik kulcsa, hogy megfelelő szemvédelemmel szerelkezzünk fel. „A festékhengerek minden környezetben apró festékpöttyöket hagyhatnak. De amikor felülről hullanak, olyankor a szemünk különösen sebezhető! – mondja Ziegler. – Kíméljük meg magunkat a bajtól, és védjük szemeinket már az első pillanattól.” Ziegler azt is javasolja, hogy viseljünk sapkát, hogy a hajunk se szenvedjen „járulékos veszteséget”.

Védőszemüvegben plafont festő nő.

Vigyázzunk szemünkre!

A mennyezet repedéseinek figyelmen kívül hagyása

Mielőtt nekilátnánk a festőecsettel való munkának, érdemes lehet szakemberrel konzultálnunk, ha repedéseket észlelünk a mennyezeten. Bár ezek hihetetlenül gyakoriak a régi, vakolt mennyezeteknél, és valószínűleg nincsenek összefüggésben az otthonunk szerkezeti integritásával. Ziegler szerint ezen repedések foltozása komoly kihívást jelenthet. „A profik segíthetnek kizárni a nagyobb problémákat, és tanácsot adhatnak a foltozással és a cserével kapcsolatban, hogy a kívánt minőségű mennyezetet kapjuk” – jegyzi meg.

(Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top