nlc.hu
Otthon

A vízforraló kitisztításának helyes módja

Így kell helyesen kitisztítani a vízforralót

Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos rendszeresen megtisztítanunk a vízforralónkat! Ez a hálás kis eszköz sokkal jobban teljesít, ha gondoskodunk róla.

A legtöbb konyhában alapeszköz a vízforraló. Hálásak lehetünk neki, mivel sokkal gyorsabban felforr a víz, mintha a tűzhelyen melegítenénk. Mégis gyakran elfeledkezünk erről a rutinfeladatról. Az idővel a vízforralóban lerakódó ásványi anyagok és egyéb szennyeződések hatással lehetnek az ízre és szagokra. Ez különösen érezhető a teák és kávék esetében. Ha a vízforralóban összegyűlt maradványokat rendszeresen eltávolítjuk, visszaállíthatjuk az italok eredeti, friss ízét.

Vízforralóba ecetet önt egy gumikesztyűs kéz.

Mindenünk megvan otthon, hogy vízforralónk megtisztítsuk

Miért fontos kitisztítani a vízforralót?

A vízforralóban lerakódó anyagok nem csak az ízt befolyásolják, hanem az ital tisztaságát is. Ez különösen fontos, ha a csapvíz minősége nem megfelelő, vagy ha kemény víz van nálunk. A rendszeres tisztítás segít megőrizni a víz kristálytisztaságát és frissességét.

A felhalmozódó szennyeződések baktériumok terjedéséhez vezethetnek, amely potenciális egészségügyi kockázatot jelent. A tisztítás megakadályozza ezeknek a mikroorganizmusoknak a terjedését, és megőrzi az italok tisztaságát.

A lerakódott ásványi anyagok és szennyeződések a vízforraló fűtőelemét is beboríthatják. Ezáltal csökken a fűtőelem hatékonysága, és több energiát igényel a víz felmelegítése. Ha a vízforralót rendszeresen tisztítjuk, hatékonyabban működik, így hosszú távon energiát és pénzt takaríthatsz meg.

A rendszeres tisztítás segít megőrizni a vízforralók élettartamát. A lerakódások és szennyeződések ugyanis idővel károsíthatják az eszköz belsejét, ami akár meghibásodáshoz is vezethet. Ha gondoskodunk róla, hogy a vízforraló tiszta és karbantartható legyen, meghosszabbíthatjuk annak élettartamát.

Hogyan kell tisztítani az elektromos vízforralót

Amikor eljön az alapos tisztítás ideje, akkor ne használjunk olyan termékeket, amelyek élelmiszeripari szempontból nem biztonságosak vagy túl durvák. Ne felejtsük el mindig leellenőrizni a gyártó által javasolt tisztítási utasításokat is.

Amire szükségünk lesz

  • ecet
  • víz
  • súrolókefe (üvegmosó kefe)
  • mikroszálas kendő

Útmutató

Egy mérőpohárban keverd össze az ecetet és a vizet egyenlő arányban. Ez lesz az oldalék, amely a tisztítás nagy részét fogja elvégezni. Öntsük ezt a keveréket a vízforralóba. Természetesen közvetlenül a vízforralóba is önthetjük az ecetet és a vizet.

Kapcsoljuk be a vízforralót, és hagyjuk, hogy a keverék felforrjon. Ezután kapcsoljuk ki a vízforralót, húzzuk ki a konnektorból, és hagyjuk kihűlni. Utána öntsük ki az oldatot, majd öblítsük ki vízzel.

Vízforraló külső tisztítása.

Fontos az eszközt kívül is megtakarítani

Fontos megtisztítani a vízforraló külsejét is. A belső tisztításhoz elkészített keveréket használhatjuk a külső felületek áttörlésére is. Természetesen ne azt használjuk, amelyet a vízforraló belsejébe öntöttünk. Mártsuk a mikroszálas kendőt a keverékbe, és töröljük át vele a vízforraló külsejét.

Utolsó lépésként forraljunk fel a vízforralóban sima vizet egyszer vagy kétszer. Ezt is öntsük ki. Ez távolítja el a maradék ecetszagot vagy -ízt. Az ecetszag majd idővel elpárolog, tehát ne legyünk dühösek, ha öblítés után még ecetszagot érzünk.

(Forrás: the kitchen, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top