nlc.hu
Otthon

Osita harca a szegényekért

Bérleti díjat is kérnek az életveszélyes kalyibákért – Osita harca a szegényekért

Egy fiatal férfi Afrikában készít videókat a lakókkal, döbbenetes otthonokat mutat, amikért még pénzt is kérnek a tulajdonosok.
Mriam

Osita Obidike elkötelezettségét mutatják, különösen a hajléktalanok és éhezők megsegítése iránti, azok a videók, amelyek a TikTokon több milliós megtekintéseket generálnak. A fiatal nigériai férfi a bármilyen módon rászoruló emberek megsegítésének szentelte az életét. Mindig keresi a módját, hogyan gyakorolhat pozitív hatást az életükre.

Legyen szó meleg ételről, menedékről vagy anyagi támogatásról.

Nagy szükség van az ilyen emberekre az országában, ahol hatalmas a humanitárius katasztrófa, Nigéria északi felét évek óta sújtja az erőszak, északkeleti szegletét a Boko Haram dzsihádista szervezet tartja félelemben. Az országban nagyon kevés a munkahely, a munkanélküliségi ráta 33%-ra tehető és a szegénységben élő nigériaiak száma a nemzeti statisztikai hivatal szerint 2022-re 133 millióra emelkedett.  A társadalmi egyenlőtlenségek hatalmasak, a lakosság mintegy 40%-a él a napi 1,9 dolláros nemzeti szegénységi küszöb alatt.

Fiatalok milliói szorulnak borzalmas körülmények közé, beleértve az oktatás hiányát,  az alacsony életszínvonalat és az egészségügyi intézményrendszer instabilitását. Gyerekek milliói nőnek fel borzasztó körülmények között, perspektíva nélkül.

A fiatal férfi legújabban azt mutatja be a videóival, hogy milyen lakhatási körülmények között élnek emberek tömegei. Az alábbi videóban például egy nő otthonát nézhetjük meg, aki hiányos fapallókon él ikerbabáival egy folyó felett. Mindezért évi szinten 11 000 forintnak megfelelő nairát fizet. Halat árul, havonta 1200 forintnyi nairából él, már ha sikerül neki eladni a portékáját. A videó végén a férfi ad neki 20 000 nairát, hogy költse arra, amire szeretné.

Egy másik szívszorító videóban Mariamhoz látogat el, aki takarításból él és egy babát nevel egyedül. Alig keres 4000 forintot havonta. Nincs fürdője, nincs rendes tetője, a dolgát egy nejlonba végzi, amit aztán a folyóba dob. A ki-be düledező kalyiba rendszeresen beázik és szemét veszi körül. Osita az adományokból 15 000 nairát tudott neki segítségül adni.

A fiatal férfi a közösségi média felületein nemcsak a lakhatásról tájékoztat, nemcsak adományokat gyűjt, hanem azt is megmutatja, hogy a nagy szegénységben élők gyakrabban empatikusabbak, önzetlenebbek, mint azok, akiknek lenne miből segíteni másoknak. Egy fiatal lány például gondolkodás nélkül ad neki pár nairát, amikor arra kéri.

A lány egyébként cukorbeteg, kritikus állapotban van, és hetente 10 ezer naira-t költ gyógyszerekre. Az apjának a szeme beteg, ő is gyógyszereket kap, ami 2 hetente 7 nairába kerül. Nekik is gyűjtött Osita, mint annak az idős férfinak is, akinek végül egymillió nairát adományoztak a jótevők. Osita elvitte az idős bácsit fogorvoshoz, fodrászhoz, bevásárolni, a fennmaradó összeget pedig a férfi rendelkezésére bocsátotta.

„Összefogtunk és megmutattuk neki rendíthetetlen támogatásunkat  Egyszerre csak egy jótett, együtt változtatunk a dolgokon. Köszönjük mindenkinek, aki ezt lehetővé tette. Köszönjük mindenkinek a kedvességet és a nagylelkűséget. Ti vagytok a legjobbak” – írta a poszt alá Osita. 

Elkötelezettsége rengeteg embert inspirál, és ez megmutatkozik a hozzászólásokban is, sokan írják, hogy a videók elgondolkodtatták őket azon, milyen felesleges dolgokon elégedetlenkednek. 

Ilyenkor elszègyellem magam, hogy azon problémàztam, milyen csempe legyen a fürdőnkben.

– írta egy magyar hozzászóló.

Természetesen vannak kritizálói is Ositának, akik azt gondolják, hogy a pénzadomány csak pillanatnyi segítség, a valódi megoldás az lenne, ha a kormány is foglalkozna a depriváltságban élőkkel. Ebben egyébként természetesen van bőven igazság,  hosszan lehetne taglalni, mi a legjobb segítség azok számára, akiknek minden nap egy küzdelem. Ugyanakkor senkinek sincs joga ítélkezni olyasvalaki felett, aki tesz azért, hogy mások jobban érezzék magukat. Tanulhatunk a példájából, hiszen mindenki tehetne valamennyit azért, hogy pozitív hatást gyakoroljon a saját közösségeire, környezetére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top