nlc.hu
Otthon

Porig rombolhatják Marilyn Monroe házát

Le akarják rombolni a házat, ahol meghalt Marilyn Monroe

Összefogás indult, hogy az ingatlant, ahol Marilyn Monroe élt, műemlékké nyilvánítsák és ne lehessen lebontani vagy átalakítani.

Bontási engedélyt kértek a közelmúltban a jelenlegi tulajdonosok a Los Angeles-i Fifth Helena Drive 12305-as számú házra, vagyis arra az ingatlanra, mely Marilyn Monroe utolsó otthona volt és amelynek falai között elhunyt.  

Amint a hír nyilvánosságra került, hatalmas felzúdulást keltett. A városi tanács százával kapta a megkereséseket, hogy mentsék meg a történelmi jelentőségű ingatlant. 

„Sajnos az építési és biztonsági osztály kiadta a bontási engedélyt, mielőtt a csapatom és én teljes mértékben beavatkozhattunk volna, és megoldhattuk volna ezt a problémát” – mondta Traci Park városi tanácsnok a témában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátéve, hogy sürgős intézkedésre van szükség.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (Fotó: Getty Images)

Még van remény?

Park indítványt nyújtott be az otthon műemlékké nyilvánításának érdekében, a képviselő-testület pedig egyhangúlag megszavazta ennek további megfontolását. Ez arra késztette a város építési osztályát, hogy visszavonja a bontási engedélyt. Az indítvány azt is megakadályozza, hogy az ingatlanon bármilyen jelentősebb átalakítást végezzenek.

„Ez az első lépés annak biztosításában, hogy meg tudjuk védeni ezt az ingatlant a bontástól.” 

A vendégházzal és úszómedencével rendelkező ingatlant 2017-ben vásárolta meg 7,25 millió dollárért a Glory of the Snow LLC, majd egy fedezeti alap ügyvezetője kezelte. Az év elején 8,35 millió dollárért eladták a Glory of the Snow Trustnak.

„Nem világos, hogy a titokzatos új tulajdonos mit szándékozik kezdeni az ingatlannal. A tulajdonos nem nyújtott be olyan dokumentumot, amelyből kiderült volna, hogy milyen tervei vannak a területtel” – mondta el Park a sajtótájékoztatón.

Marilyn Monroe egykori otthona napjainkban (Fotó: Google Maps)

Marilyn Monroe egykori otthona napjainkban (Fotó: Google Maps)

Monroe az 1960-as évek elején vásárolta meg az egyszintes, 2900 négyzetméteres házat 75 000 dollárért, miután harmadik házassága véget ért Arthur Miller drámaíróval. Ez volt a színésznő egyetlen lakóhelye, amely valaha az önálló tulajdonában volt. Monroe az otthont latin kifejezéssel Cursum Perficiónak nevezte el, ami azt jelenti, hogy „az utam itt ér véget”.

„Az emberek számára a világ minden táján Marilyn Monroe több, mint egy filmikon. Története az árvaházakban és nevelőotthonokban töltött, megpróbáltatásokkal teli gyerekkorától a világsztárrá válásáig ékes példája annak, hogy mit jelent legyőzni a csapásokat – fogalmazott Park. – Ezt az otthont meg kell őrizni Hollywood és Los Angeles város történelmének, kultúrájának és örökségének meghatározó darabjaként.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top