nlc.hu
Sztárok

Marilyn Monroe ruhamérete

Ilyen méretű ruhákat hordott valójában Marilyn Monroe

Számos tévhit kering azzal kapcsolatban, vajon milyen méretekkel is rendelkezett a legendás színésznő.

Kim Kardashian az idei MET-gálán Marilyn Monroe ikonikus estélyijében jelent meg, ami jókora felzúdulást keltett, persze nyilvánvalóan ez is volt a célja. Az esemény után a ruha tervezője, Bob Mackie úgy nyilatkozott, hiba volt Kardashianra adni a ruhát, hiszen azt csak és kizárólag Marilyn Monroe számára tervezték. Kardashian egyébként saját bevallása szerint hetekig fogyókúrázott, hogy beleférjen a ruhába, amivel szintén nem közvetített épp pozitív üzenetet. Azóta pedig szárnyra kapott a hír – és azt azt alátámasztó fotó –, hogy állítólag tönkretette a divattörténelmi jelentőségű ruhát, igaz, ezt a holmit kölcsönadó Ripley’s Believe or Not! múzeum azóta cáfolta. Mindezek kapcsán újra beszédtéma lett Marilyn Monroe testalkata is, illetve az, hogy vajon mekkora is lehetett valójában a legendás színésznő ruhamérete.

Marilyn Monroe az ikonikus estélyiben John F. Kennedy 45t. születésnapján

Marilyn Monroe az ikonikus estélyiben John F. Kennedy 45. születésnapján (Fotó: Getty Images)

1945-ben a 19 éves Norma Jeane Bakert 90-60-86-os méretekkel és 53 kilós testsúllyal rögzítették a Blue Book modellügynökség adatbázisában, a ruhaméretét pedig amerikai 12-esként adták meg, ami a mai, európai méretezésben a 42-esnek felel meg.  

Monroe az 50-es években a kor szépségideáljának egyik legfőbb megtestesítője volt formás homokóra alkatával. “Az a mítosz, hogy Marilynt ma már szinte plus size-nak tartják, csatakiáltássá vált a női testkép körüli kultúrháborúban. Az az állítás, hogy a világ legszexibb nője a mai mércével mérve túlsúlyosnak számítana, cikkek és könyvek százaiban felbukkan” – fejtegette Jessica Seigel szakíró az NPR riportjában

Marilyn Monroe

A színésznő 1953-ban (Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Valójában a zűrzavart a ruhák méretezésének átalakulása okozza. A női konfekció piaca, ezzel együtt pedig a gyártási normák is folyamatosan változnak. A második világháború előtt a női ruházatot a férfiakéval azonos méretezési elvek mentén gyártották. A háborút követően aztán kifinomultabb méretezést vezettek be a női ruházati cikkeknél, az 1950-es években pedig kereskedelmi szabványt határoztak meg. Ez egészen az 1980-as évekig érvényben volt, majd visszavonták. Ettől kezdve az úgynevezett vanity sizing, vagyis a hiúsági méretezés vette át az uralmat, melynek jegyében az átlagos testméretek növekedésével növekszenek a ruhaméretek is. 1958-ban a 8-as volt a legkisebb elérhető ruhaméret, mely akkoriban nagyjából 80-60-83-as alkatnak felelt meg. Ugyanez a méret ugyanakkor ma már akár 10-15 centiméterrel bővebb szabást is jelenthet, igaz, jóformán márkánként eltérő, hogy pontosan mekkorát.

Bár Marilyn Monroe súlya és így a ruhamérete is ingadozott némileg a pályafutása során, a korabeli feljegyzések szerint a szokásos méretei nagyjából 88-58-88 centiméter voltak. Mai méretezésre „lefordítva” tehát valószínűleg 36-38-as méretnek megfelelő ruhákat hordott. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top