nlc.hu
Otthon

A Bakonyban közel 20 centiméter hó hullott

Korai ajándék: több helyen is havazott, van, ahol 20 cm hó esett

A kérdés az, mennyi marad meg belőle az ünnepekre.

Mint az Időkép írja, péntek este óta az ország több táján hol váltakozó intenzitással hó hull, hol változó halmazállapotban eső, havas eső vagy éppen hódara, és szombaton a Dunántúl északi felén és Pest megyében újra szakadni kezdett a hó. Hozzátették, egyik észlelőjük a Bakonybélben 18 centimérteres hóvastagságot is mért.

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság Facebook-oldalán ki is írta, hogy a Bakonyban leeső nagy mennyiségű hó miatt a hajnali óráktól kezdve az egység folyamatosan dolgozik. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek járműveikkel, mert havas-csúszós utak nehezítik a közlekedést, a fákra rakódott nagy mennyiségű hó tömege miatt az útmenti fákról faágak törhetnek le a közútra esve, súlyosabb helyzetekben nagyméretű kidőlt fák nehezíthetik a közlekedést a térségben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton este és vasárnap hajnalban túlnyomóan borult idő várható, inkább csak átmenetileg szakadozhat, északkeleten csökkenhet is a felhőzet. A csapadék intenzitása és kiterjedése csökken, ezzel együtt a halmazállapot-váltás határa kelet, északkelet felé tolódik, síkvidéken már egyre inkább eső várható, a hegyekben, illetve északkeleten tarthat ki legtovább a havazás.

A délnyugat, nyugat felől érkező enyhülés hatására a kialakuló hóréteg egyre nagyobb területen olvadásnak indul. A nyugati, északnyugati szelet több helyen – főként a Kisalföldön és a Bakonyban – kísérik erős, viharos lökések. Hajnalban átmenetileg veszít erejéből a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között várható, gyenge fagy nagyobb eséllyel északkeleten lehet.

A drónnal készült felvételen a Gyermekvasúton közlekedő gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat Hárs-hegy és Szépjuhászné megállók között

A drónnal készült felvételen a Gyermekvasúton közlekedő gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat Hárs-hegy és Szépjuhászné megállók között 2023. december 10-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szenteste este napján átmenetileg lehetnek szakadozások, vékonyodások a felhőzetben, így itt-ott elő-előbukkanhat a nap. Csökken a csapadékhajlam, délután már csak az ország északi, északkeleti felén várható egyre kevesebb helyen eső, a hegyekben esetleg még hó, amely síkvidéken várhatóan a legtöbb helyen elolvad. A nyugatias szelet több helyen erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 12 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb.

Hétfőn, vagyis karácsony első napján erősen felhős vagy borult idő várható, majd egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet. Északkeleten előfordulhat gyenge eső, de a nap folyamán ott is egyre kevesebb helyen várható csapadék. A nyugati, délnyugati szelet főként az ország északkeleti felén sokfelé kísérik erős. néhol viharos lökések. A hőmérséklet hajnalban 2 és 8, kora délután 8 és 15 fok között alakul.

Kedden, vagyis karácsony második napján általában közepesen felhős lesz az ég, emellett mindenütt kisüt legalább pár órára a nap. Nagyobb területen inkább a délután második felében csökkenhet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Helyenként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet hajnalban általában 3 és 8 fok között, a szélvédett tájakon 3 fok alatt alakul. Délutánra 7, 14 fok közé melegszik fel a levegő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top