nlc.hu
Otthon

A legbiztonságosabb és legveszélyesebb országok nőknek

Nőként egyedül utazol vagy külföldre költöznél? Ezekbe az országokba ne menj!

Bár egyetlen ország sem tökéletes, néhány közülük a nők szerepvállalása és a nemek közötti egyenlőség szempontjából a rangsor elején helyezkedik el. És persze vannak olyanok is, amiket jobb nőként messze elkerülni.

Új év, új utazási és költözködési tervek alakulnak már a fejünkben, úgyhogy épp itt az ideje, hogy megnézzük, hol biztonságos élni, létezni nőként, és milyen úti célokat jobb elkerülni, főleg, ha egyedül indulunk útnak.

A nők számára legbiztonságosabb országok top 10-es listája a Georgetown Institute for Women, Peace and Security és az oslói Peace Research Institute által készített Women, Peace and Security (WPS) Index adatai alapján készült. A WPS-index 170 országban méri a nők biztonságát, egyenlőségét és jogait. A legutóbbi indexben a legjobb ország Norvégia, a legrosszabb pedig Afganisztán volt.

A legbiztonságosabb országok nők számára

1. Norvégia

Az elmúlt két évben Norvégia az első helyen végzett az éves WPS-indexben. A magas biztonságérzet kézzelfogható módon alakítja a nők mindennapi életét Norvégiában: például nyugodtan sétálhatnak egyedül a város utcáin éjjel-nappal, és a tömegközlekedésen sem kell attól tartaniuk, hogy letapizzák őket – de ennél jóval többet is tartogat Norvégia a nők számára.

A nők biztonságot és tiszteletet tapasztalnak a párkapcsolatokban is, Norvégia szigorú családon belüli erőszakra vonatkozó törvényei és kulturális hozzáállása magasra teszi a mércét. Az iskolában és a munkahelyen a nők egyenlő esélyeket élveznek, és jogilag védelem alatt állnak a megkülönböztetéssel és a zaklatással szemben. Bár egyetlen társadalom sem tökéletes, a progresszív törvények, a szociális szolgáltatások, az infrastruktúra és a kulturális értékek kombinációja lehetővé teszi a norvég nők számára, hogy mindennapi életük során rendkívül biztonságban érezzék magukat.

2. Finnország

Egy másik skandináv ország, Finnország a második helyen áll a WPS indexben. Akárcsak Norvégiában, Finnországban is szigorúan veszik a családon belüli erőszakot, a szexuális zaklatást és a nőkkel szembeni diszkriminációt. Az ország emellett kiemelkedik az alacsony bűnözési rátával, az egészségügyi ellátással és a kiváló közoktatással is. Kulturális szempontból a finn társadalom nagyra értékeli a nemek közötti egyenlőséget és a nők autonómiáját.

Finnország

Kauppatori, Helsinki (Fotó: Getty Images)

Finnország volt az első ország Európában, amely politikai téren egyenlő jogokkal látta el a nőket: már 1906-ban megadta a nőknek a választójogot, és mára teljes körű politikai részvételt biztosított a nők számára, megnyitotta az utat a nők jogainak folyamatos érvényesítése előtt. Finnország hosszú távú elkötelezettsége a nők jogai mellett olyan környezetet teremtett, amelyben a nők félelem nélkül, biztonságban élhetnek az otthonukban, munkahelyükön, közösségekben és a köztereken.

3. Izland

Északi szomszédaihoz hasonlóan Izlandot is gyakran a nők biztonsága és a nemek közötti egyenlőség szempontjából a legjobb országok közé sorolja a WPS-index. Izlandon szigorú jogszabályok védik a nőket az erőszaktól és a diszkriminációtól, közben pedig kiemelten fontosnak tartják a munka és a magánélet egyensúlyát, és az egyenlőséget. Az ország egyik célja, hogy a nemek közötti bérszakadékot egyenlő bérezési politikával szüntesse meg. A nők olyan egészségügyi szolgáltatásokhoz férnek hozzá, amelyek az ő igényeikre összpontosítanak. Izland nagyvonalú családi politikát is folytat, amely lehetővé teszi az anyák és az apák számára egyaránt a nyugodt gyereknevelést.

4. Dánia

Rendszeresen a legboldogabb országok között landol Dánia, úgyhogy nem annyira csodálkozunk, hogy előkelő helyen végzett a WPS-indexben is. A dán társadalom előtérbe helyezi a közösséget, a munka és a magánélet egyensúlyát és a nemek közötti egyenlőséget. A nemi megkülönböztetés törvénybe ütközik, és a nők számára ingyenes egészségügyi szolgáltatások állnak rendelkezésre.

Koppenhága

Koppenhága (Fotó: Getty Images)

Dánia emellett egy egész éves fizetett szülési szabadságot is kínál mindkét szülőnek, hogy az apákat is ösztönözze arra, hogy egyenlő szerepet vállaljanak a gyereknevelésben. A munka világában Dánia nemrégiben úttörő jelentőségű egyenlő bérezésről szóló törvényt vezetett be, amely garantálja, hogy a nők és a férfiak méltányos bérezést kapnak. A kulturális értékek és a politika lehetővé teszik, hogy a nők biztonságban érezzék szabadságukat és függetlenségüket. Mindegy, hogy tanulni, dolgozni, családot alapítani vagy egyszerűen csak egyedül élő nőként utazni szeretnél – Dánia sok kritériumot kipipál a biztonság és a lehetőségek terén.

5. Luxemburg

Ki gondolta volna, hogy a kis Luxemburg csodás menedékhely a nők számára? Ez a virágzó európai ország vezetőnek számít, ha a női szerepvállalásról van szó. Az erőszakos bűncselekmények ritkák, az általános egészségügyi ellátás első osztályú és biztosítás nélkül is igénybe vehető. Ráadásul a dolgozó anyák akár 20 hónapos fizetett szülési szabadságot is kivehetnek, miközben tudják, hogy munkahelyük megmarad, amikor visszatérnek. Az apasági juttatások pedig segítik az apákat abban, hogy minél inkább részt tudjanak venni a baba első hónapjaiban is.

Luxemburgban a világon az egyik legkisebb a nemek közötti bérszakadék, sőt bizonyos területeken a nők még a férfiak bérét is felülmúlják. Bár a hagyományos szerepek maradványai léteznek, a luxemburgi nők a kezükben tartják a saját életükre vonatkozó döntéseket. Az oktatás minden szintje elérhető a nők számára, akik tanulmányi téren következetesen felülmúlják a férfiakat. Nem csoda, hogy a munkaképes korú nők közel 70 százaléka dolgozik, főleg a munka és a magánélet egyensúlyát támogató politikáknak köszönhetően.

6. Svájc

Svájc a legtöbb életminőségi mutatóban előkelő helyet foglal el, ez alól a nők biztonsága és jogai sem jelentenek kivételt. Svájcban alacsony az erőszakos bűncselekmények aránya, az egészségügyi ellátás pedig széles körű szolgáltatásokat nyújt a nők számára. Az anyák négy hónap fizetett szülési szabadságot kapnak 80 százalékos fizetés mellett.

Bázel

Bázel, a Rajna északi partján (Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

Ráadásul Svájc nagy lépéseket tett a nemek közötti egyenlőség felé, a nemek közötti bérszakadék 15 százalék alatt van. A diszkriminációellenes törvények tiltják a nemi vagy családi állapot miatti előítéleteket a munkahelyeken, tehát olyanról szó sem lehet, hogy egy nő azért ne kapjon előléptetést, mert mondjuk három gyereke van. A nagyvonalú szülési szabadságok lehetővé teszik a nők számára a karrier és az anyaság összeegyeztetését. Az oktatás ugyanúgy elérhető a nők számára, akik olyan területeken jeleskednek, mint a tudomány és a kutatás.

7. Svédország

Svédország régóta elkötelezett a nők, a gyermekek és a családok javát szolgáló politika mellett, ami joggal emeli a top 10 nőbarát ország közé. A svéd törvények szigorúan tiltják a nőkkel szembeni diszkriminációt és erőszakot. A szülési szabadság szintén mindkét szülőnek jár, lehetővé teszi az anyák és apák számára, hogy karrierjük feláldozása nélkül gondoskodjanak a gyerekekről, majd a későbbiekben a megfizethető gyerekgondozás segíti a nők munkaerőpiaci részvételét. Svédországban a nők és a férfiak képzettsége, fizetése és vezetői képviselete között csak kis különbségek vannak.

A svéd társadalom kulturálisan támogatja a feminizmust és azt, hogy a nők maguk döntsenek a jövőjükről. Az ország államilag finanszírozott segélyvonalakat, menedékhelyeket és tanácsadást is kínál a bántalmazást vagy diszkriminációt elszenvedő nők számára.

8. Ausztria

A tőlünk karnyújtásnyira lévő Ausztria is remek helyezést ért el a WPS-indexben idén. Az ország jogszabályai tiltják a munkahelyi diszkriminációt, és védik a nőket a családon belüli erőszakkal szemben. Ausztriában kiváló, a nők igényeit kielégítő egészségügyi szolgáltatásokat találunk, a dolgozó anyák pedig bőséges családi pótlékot és olcsó gyerekgondozási lehetőségeket élveznek, ami lehetővé teszi a karrierépítést és a szülés utáni visszatérést a munka világába.

Bécs

Anyuka és ikrei Bécsben (Fotó: Getty Images)

Ausztria kulturálisan is támogatja a nemek közötti egyenlőséget, például a nemi sztereotípiák ellen küzdő figyelemfelkeltő kampányokkal. Fontos, hogy Ausztria alacsony erőszakos bűncselekmény aránya lehetővé teszi a nők számára, hogy biztonságban mozogjanak a köztereken, a tömegközlekedés még késő este is minimális biztonsági kockázatot jelent a nők számára. Bár bizonyos hagyományos női szerepek továbbra is fennállnak, a nők aktívan részt vesznek a politikában, a tudományos, az üzleti és a mindennapi életben. Összességében Ausztria általában biztonságos környezetet biztosít a nők számára mind a köz-, mind a magánszférában.

9. Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság általában jól szerepel a nők jogait és védelmét vizsgáló nemzetközi rangsorokban. A legutóbbi WPS-indexben az Egyesült Királyság összességében a 9. helyen végzett olyan mérőszámok alapján, mint a befogadás, az igazságszolgáltatás és a biztonság. A brit törvények tiltják a nőkkel szembeni diszkriminációt és erőszakot a párkapcsolatokban, a munkahelyeken és a közterületeken. A nők hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a gazdasági részvételhez és a politikai képviselethez, a feminizmus pedig aktívan alakítja a társadalmi gondolkodásmódot.

Az Egyesült Királyság legtöbb városában biztonságos a tömegközlekedés, a nők általában félelem nélkül sétálhatnak egyedül az utcákon, vagy szállhatnak fel késő este a buszokra és vonatokra, ám főleg az ország alkoholfogyasztási kultúrája miatt előfordulnak zaklatások és támadások, úgyhogy nem árt az éberség. Az olyan alkalmazások, mint a Get Home Safe, lehetővé teszik a problémák bejelentését a közösségi biztonság javítása érdekében. Az Egyesült Királyságban még mindig gondot jelent a családon belüli erőszak és a nemek közötti bérszakadék, az ország azonban aktívan igyekszik fejleszteni politikáját és kultúráját, hogy a nők érvényesíteni tudják a jogaikat.

10. Hollandia

Hollandiát gyakran a nők egyenjogúsága és személyes biztonsága szempontjából a legjobb országok közé sorolják, a WPS-index legutóbbi kiadásában pedig a 10. helyen áll. A holland törvények szigorúan tiltják a diszkriminációt, a zaklatást, a családon belüli erőszakot és a nők elleni erőszakot. Hollandia kiváló egészségügyi, szociális szolgáltatásokat és családtervezési forrásokat biztosít, amelyek a nők igényeire összpontosítanak. A holland nők magas arányban vesznek részt a gazdasági és politikai életben, a nemek közötti bérszakadék pedig kisebb, mint a legtöbb országban.

Amszterdam

Fotó: Getty Images

Kulturális szempontból Hollandia haladó álláspontot képvisel olyan kérdésekben, mint a szexualitás, az anyaság és a nemi szerepek. A holland nők számára a közterületek biztonsága kevésbé jelent gondot, a szexuális zaklatás azonban nagy probléma az országban: a statisztikák szerint a 12 és 25 év közötti nők 67 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást vagy megfélemlítést Hollandiában. De azért Hollandia legalább aktívan törekszik a nők védelmének javítására, mind a jogszabályokban, mind pedig a mindennapi életben.

Legveszélyesebb országok a nők számára

Egy másik szempontot is figyelembe kell vennünk, ha utazásra indulunk nőként a nagy világban: melyek azok az országok, amiket jobb elkerülni, főleg amikor egyedül indulunk útnak? Asher és Lyric Fergusson újságírók kutatásuk során az alapján rangsorolták az 50 legnépszerűbb úti célt, hogy mennyire veszélyesek az egyedülálló nők számára. A veszélyességi index nyolc tényező alapján rangsorolta az országokat: a nők utcai biztonsága, a nők szándékos gyilkossága, a szexuális erőszak a párkapcsolatban és azon kívül, a jogi megkülönböztetés, a nemek közötti különbség, a nemek közötti egyenlőtlenségi index és a nők elleni erőszakkal kapcsolatos attitűdök.

A vizsgálatuk során felállították a saját rangsorukat a biztonságos országokból is, ami kicsit eltér a fenti eredményektől: Spanyolország, Szingapúr, Írország, Ausztria, Svájc, Norvégia, Portugália, Horvátország, Kanada és Lengyelország számít ezek alapján a nők számára legjobb országnak.

A legveszélyesebb országok rangsora a következőképpen alakult:

1. Dél-Afrika

Dél-Afrika a legveszélyesebb ország a világon az egyedül utazó nők számára. A dél-afrikai nők mindössze 25 százaléka mondta azt, hogy biztonságban érzi magát éjszaka egyedül, ami a legalacsonyabb arány az összes ország közül. Dél-Afrika hírhedt a szexuális erőszakról és zaklatásról, becslések szerint a dél-afrikai nők több mint 40 százalékát megerőszakolják életük során. Emellett Dél-Afrika a nők ellen elkövetett bűncselekmények, gyilkosságok tekintetében is a legrosszabb helyen áll.

Johannesburg

Johannesburg (Fotó: Getty Images)

2. Brazília

Brazíliában a nők mindössze 28 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát, ha éjszaka egyedül sétál, és az országban a világon a harmadik legmagasabb a nők ellen elkövetett szándékos emberölések aránya. Brazília a hatodik helyen áll azon nők aránya tekintetében is, akik fizikai vagy szexuális erőszakot tapasztaltak intim partnerük részéről.

3. Oroszország

Oroszországban a világon a második legmagasabb a nők elleni szándékos emberölések aránya, ami a legfőbb oka annak, hogy a harmadik helyen szerepel a listán. Oroszország emellett az első tíz olyan ország között szerepel, ahol a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalását korlátozó törvények és rendeletek vannak érvényben.

4. Mexikó

Mexikó összességében a negyedik helyen áll a nők számára legveszélyesebb országok között, valamint szintén a negyedik helyezett a nők elleni szándékos emberölés listáján. A mexikói nőknek csupán 33 százaléka számolt be arról, hogy éjszaka egyedül biztonságban érzi magát, ami érthető, tekintve, hogy Mexikó a harmadik helyen áll a szexuális erőszakban, amelyet a nők mintegy 16 százaléka tapasztal.

Mexico City

Mexico City (Fotó: Getty Images)

5. Irán

Irán ötödik helyezése a legveszélyesebb országok listáján nagyrészt annak köszönhető, hogy a nemek közötti különbség tekintetében világelsőnek számít. Ez a mutató a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket méri a gazdasági részvétel, az oktatás, az egészségügy és a politikai szerepvállalás terén. Emellett Irán a harmadik helyen áll a nőkkel szembeni jogi diszkriminációban.

6. Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság a hatodik helyre került, mert csak 33 százalékos azoknak a nőknek az aránya, akik biztonságban érzik magukat éjszaka egyedül sétálva az utcán, és a világon az ötödik legmagasabb a nők ellen elkövetett szándékos emberölések aránya. A Dominikai Köztársaság a hatodik helyen áll a nemek közötti egyenlőtlenségek tekintetében is, amely az egészségügyet, az önállóságot és a munkaerőpiacot méri.

7. Egyiptom

Egyiptom a hetedik legveszélyesebb ország a női utazók számára, leginkább a kiugró nemek közötti egyenlőtlenség miatt. A nőknek csak 47 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát, ha éjszaka egyedül sétál. Ráadásul Egyiptom a hatodik helyen áll a nők társadalmi és gazdasági részvételét korlátozó törvények és rendelkezések területén, úgyhogy nem ajánlott odaköltözni nőként.

Kairó, Egyiptom

Kairó, Egyiptom (Fotó: Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)

8. Marokkó

Marokkó annak köszönheti a nyolcadik helyet, hogy a nők 45 százaléka tapasztal fizikai vagy szexuális erőszakot a párja részéről, ami a legmagasabb arány a listán. A nők 32 százaléka ért egyet azzal, hogy a nők elleni erőszak bizonyos körülmények között indokolt, illetve Marokkó a tizedik helyen áll a nőkkel szembeni jogi diszkriminációban.

9. India

A nők számára kilencedik legveszélyesebb országként India az ötödik helyen áll a párkapcsolati erőszak tekintetében, ami 37,2 százalékos arányt jelent. A nemek közötti egyenlőtlenségi index szerint India az első helyen áll a világon. A megkérdezett indiai nők mintegy 45 százaléka értett egyet azzal, hogy a férj vagy élettárs bizonyos körülmények között jogosan veri a feleségét vagy partnerét.

10. Thaiföld

A nőkre nézve legveszélyesebb országok top tízes listáját Thaiföld zárja. Thaiföld a második helyen áll a párkapcsolati erőszakban, amelyről a nők mintegy 44 százaléka számolt be. Emellett a nők 61 százaléka értett egyet azzal, hogy a nők elleni erőszak bizonyos körülmények között indokolt, ami a legmagasabb arány a vizsgált 50 ország közül.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top