nlc.hu
Otthon

Dolgok, amelyeket tilos átfesteni

Bajod származhat, hogyha ezeket a dolgokat átfested!

Nem is gondolnánk, hogy egy kis festékkel mindent jobbá tehetünk, ugyanakkor hatalmas károkat is okozhatunk. Ezekre figyeljünk a jövőben!

Valamit átfesteni, új színűvé varázsolni csodálatos érzés. Legyen szó egy falról, egy egész szobáról vagy akár egy bútordarabról, a festék megváltoztat bármit, amihez hozzáérünk. Ami pedig az otthoni korszerűsítéseket illeti, a festés a legtöbb esetben könnyű barkácsprojekt, és átalában megfizethető –különösen, ha összehasonlítjuk a csere vagy a teljes felújítás költségeivel.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindent le kell festeni. Egyes háztartási tárgyak festése akár veszélyes is lehet. Ezért olvassunk tovább, hogy megtudjuk, melyik az a hat dolog, amelyet soha nem szabad megfesteni.

Csempe

Fehér csempe.

Bár lehet, hogy kísértésbe esünk, hogy festékkel változtassunk a konyha vagy a fürdőszoba hangulatán, Elizabeth Sutton művész és tervező szerint ez rossz ötlet. „Soha ne fess csempét – mondja. – Sosem néz ki jól. Soha. Mindig úgy fog kinézni, mint egy olcsó javítás, és nem szeretem, ahogy a festék a csempéhez tapad. Ráadásul könnyen lepattogzik és lepereghet.”

Szegélyek

Bár lehet, hogy nem tetszik a fa szegély az étkezőben, Sutton óva int attól, hogy átfessük. „Ne fedd el festékkel a fa gyönyörű, természetes szemcsézettségét – mondja. – Ha meg akarod változtatni a színét, válassz inkább pácot. A festék eltakarja a fa gyönyörű textúráját”.

Fa padlóburkolat

Fa-padlóburkolat, széklábak közelről.

Ha kissé elavult, sötét padlónk van, talán kísértésbe eshetünk, hogy fehér vagy más színű festéssel frissítsük fel őket. Ez azonban borzasztóan rosszul sülhet el. A padló felújítása hihetetlenül sok munkát jelent, még a tapasztaltabb barkácsolók számára is. Arról nem is beszélve, hogy a sérült padlót kihívás lehet kijavítani, és egy vagyonba kerülhet a cseréje, ezért érdemes átgondolni, mielőtt elővesszük a csiszológépet. 

Ha valóban meg szeretnénk változtatni a fapadlóit, és nincs pénzünk újra, biztonságosabb és gazdaságosabb megoldás, ha szakemberrel festetjük át.

Zárak

Bár lehet, hogy tetszeni fog a zárak átfestésének ötlete, higgyük, el borzasztó ötlet. Ebbe a kategóriába tartoznak a kilincsek, csapok és zsanérok. „Kellő használat mellett a festék lepattogzik, karcolódik, és nem fog frissen kinézni – magyarázza Sutton. – Jobb, ha inkább kicseréljük ezeket”.

A kilincsek és zárak festése Kat Christie, okleveles vállalkozó és barkácsszakértő szerint még nagyobb problémákat is okozhat. „Soha ne fessünk le semmilyen zárat vagy kilincset sem, mivel a festék bejuthat a zár belsejébe, így az nem működik megfelelően, ami nagyon veszélyes lehet.”

Füst- és szén-monoxid-érzékelők

A füst- és szén-monoxid-érzékelők – bár nem a legesztétikusabb dolgok a lakásban – létfontosságúak a biztonság szempontjából, és semmilyen körülmények között nem szabad babrálni velük. „Soha ne fessük át a füst- vagy szén-monoxid-érzékelőket, mivel a festék blokkolhatja az érzékelőket, és csökkentheti a hatékonyságukat” – mondja Christie.

Elektromos készülékek

Konyhai gépek a konyhapulton.

Bár az elektromos készülékek festése az utóbbi évek egyik fő trendje volt, Christie óva int a ettől. „Biztos, hogy nem festeném le az elektromos készülékeket, mivel a festék megzavarhatja a működésük, ami tűzveszélyt jelenthet” – mondja.

Hogyha új készüléket szeretnénk, akkor inkább várjunk meg egy kiárusítást vagy spóroljunk egy újra, mintsem kockáztatnánk. A személyes biztonságunk többet ér, mint egy új szín.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top