nlc.hu
Otthon

Tudtad? Ilyen gyakran kell kimosni a paplant

Tudtad? Ilyen gyakran kell kimosni a paplant

Te elég gyakran mosod a takarókat, paplanokat? Komoly egészségügyi következményei is lehetnek, ha nem tartod tisztán!

Annak ellenére, hogy rendszeresen mosott ágyneműt húzunk a paplanra, abban még felgyülemlik a por, a bőrsejtek, az izzadság és a poratkák. Ha nincs megfelelően szellőztetve, penészgombák és baktériumok is lappanghatnak a takarónkban, ami valljuk be, nem túl higiénikus.Emellett, allergiás reakciót is kiválthat. A jó hír az, ha paplan megfelelően ki van mosva, akkor ezek a gondok megszűnnek.

Milyen gyakran kell kimosni a paplant?

Az elfogadott irányelv szerint  évente legalább egyszer, de ha egész évben ugyanazt a paplant használjuk, érdemes 3-4 havonta is mosni.

Ha allergiában szenved valaki, esetleg éjszaka nagyon izzad, vagy épp beteg volt, akkor előfordulhat, hogy a paplant gyakrabban kell mosni.

Paplan mosása

(Fotó: Getty Images)

Lehet otthon mosni egy paplant?

Egy paplant könnyedén moshatunk otthon is, hiszen a mosógépek nagy része már speciális paplanok mosására alkalmas programmal rendelkezik.

Fontos, hogy mindig kövessük a használati utasítást, nézzük meg, hány fokon lehet mosni a takarót.Ha a paplan nem fér be könnyedén a mosógép dobjába, akkor inkább érdemes elvinni egy mosodába.

Ha egy paplant bezsúfolunk egy olyan mosógép dobjába, ami nem elég nagy, nem lesz elegendő hely a takarónak a mozgáshoz, és nem lesz hatékonyan a mosás sem.

Hogyan kell kimosni a paplant?

Függetlenül attól, hogy a paplan szintetikus vagy természetes tollal és pehellyel töltött, mindig az útmutatás szerint mossuk ki, a javasolt legmagasabb hőmérsékleten, és használjunk folyékony mosószert, mert ez könnyebben behatol a szövetbe, mint a por mosószer.

Szárítsuk meg alaposan, lehetőleg szárítógépben, alacsony hőmérsékleten. Ha nincs szárítógépünk, akkor tegyük ki a szabadba, de az a lényeg, hogy a toll- és pehelypaplanok (és az összes paplan) alaposan megszáradjon.

Milyen gyakran kell kimosni a matracvédőt?

A legtöbb matracvédő mosógépben mosható, ezért kövessük a kezelési útmutatót, ami alapján kéthavonta mossuk ki. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top