nlc.hu
Otthon

Turbózd fel a szobanövényeid a tél utolsó heteiben!

Turbózd fel a szobanövényeid a tél utolsó heteiben!

Már nem kell sokat várni a tavaszig, de a tél utolsó szakaszában azért egy kis plusz törődésre egészen biztos, hogy szüksége van a szobanövényeidnek.

Varázsold szebbé a szobanövényeid a tél utolsó szakaszában pár egyszerű trükkel.

1. Átültetés

A frissen vásárolt növényed ültesd át, amilyen gyorsan csak tudod, mert valószínű, hogy tőzegben laknak, és ez hosszú távon nem látja el a növényt megfelelő tápanyaggal, csak szaporításra alkalmas táptalaj. Kapjon jó minőségű virágföldet, de mindig csak egy mérettel nagyobb cserépbe ültesd. Tömörítsd meg a földjét, majd alaposan öntözd meg.

2. Tápanyagellátás

Fontos gondoskodni a növény folyamatos tápanyagellátásáról. A legegyszerűbb, ha táprudakat használsz, amit nemes egyszerűséggel a földjükbe kell dugni. Ne felejtsd el két-három havonta megismételni ezt a műveletet, ugyanis ennyi idő alatt szívja fel a növény a tápanyagokat.

3. Felejtsd el a radiátort!

A szobanövényt ne tedd télen radiátor közelébe vagy huzatos helyre, mert az nem fog neki jót tenni.

Tippek, hogy a növények túléljék a telet

Fotó: Getty Images)

4. Öntözés

Ne csak öntözd, de permetezd is a növényt. Fűtési szezonban akár naponta, mert ilyenkor nagyon szárazzá tud válni a levegő a lakásban. „A növényeidnek a permetezés olyan, mint az éltető eső. Ha még tápanyagot is keversz a permetező vízbe, az maga lesz a mennyei manna számukra”mondja McMenemy Márk hobbikertész.

5. A legjobb öntöző víz

„Ha van otthon akvárium, akkor igazán szerencsés vagy, mert nem is létezik jobb öntözővíz a növények számára, mint az akváriumból leszívott víz, mert nemcsak lágy, de klórmentes és tele van szerves anyagokkal is. Ha nincs akvárium, akkor is inkább igyekezz esővízzel vagy legalábbis állott vízzel öntözni, mert ebben már nincs annyi klór, és a hőmérséklete is megfelelő” – tanácsolja a hobbikertész.

A kaspóban tartott növényeket mindig ellenőrizd, hogy nem maradt pangó víz a kaspó alján. A legtöbb cserepes vesztét ugyanis ez okozza, és nem az alulöntözés. A vízben ugyanis szép lassan szétrohadnak a növény gyökerei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top