nlc.hu
Otthon

Ha odafigyelsz erre az egy dologra, most télen nem halnak meg a szobanövényeid!

Ha odafigyelsz erre az egy dologra, most télen nem halnak meg a szobanövényeid!

A szoba hőmérséklete a kulcsa mindennek!
Ha odafigyelsz erre az egy dologra, most télen nem halnak meg a szobanövényeid

Legyen bármilyen furcsa is, a telet – igen, a meleg, párás, fűtött lakásban is – még a legigénytelenebb, már-már elpusztíthatatlan szobanövények is nagyon megszenvedhetik. És nem csak a túlöntözés, a fényhiány vagy a száraz levegő árt nekik ilyenkor, hanem valami egészen más. Egészen triviális. Chris Bonnett, a GardeningExpress.co.uk szakértője elmondta, télen a legtöbb szobanövény a fűtés miatt pusztul el.

Miközben a fűtés számunkra nélkülözhetetlen ebben az évszakban, a növényeink nagyon megszenvedik.

A szakértő szerint a megoldás nem az, hogy nullára csavarjuk a konvektort a szívünknek kedves szobanövényekért. „A téli hónapokban sokkal tudatosabban kell ápolnunk a növényeinket is” – magyarázza, majd hozzáteszi:

Meg kell találni a lakás azon pontjait, ahol megfelelő távolságban lehetnek a fűtőtestektől, ugyanakkor megvédhetjük őket a fagyos ablaktábláktól is.

Chris Bonnett szerint ezekre érdemes figyelni:

  1. Csoportosítsd a növényeidet egy helyre, hogy együtt párásabb mikrokörnyezetet hozhassanak létre maguknak.
  2. Párásíts! Érdemes a növények közelébe tenni egy vízzel teli edényt, de az is megoldás, ha reggelente körbespricceled őket némi vízzel. A mennyiség fontos: túl sok nedvesség ugyanis könnyen gombásodást indíthat el.
  3. Figyelj a locsolásra! Rendszeresen ellenőrizd a növények földjét, és ha a felső néhány milliméter száraz, mindenképp locsolj!
  4. Ne engedd őket megfagyni! Különösen télen komoly probléma az ablaktáblákon keresztül érkező fagy. Érdemes az erre kényes növényeket kellő távolságra tenni az ablaktól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top