nlc.hu
Meghitt percek

Karácsonyi kaktusz gondozása

Mi az a karácsonyi kaktusz, és hogyan kell gondozni?

Karácsonyi kaktuszt nevelni nem bonyolult, és ez a kis virág is növelheti az ünnep fényét. Persze, csak ha jól érzi magát.

A mikulásvirágot mindenki jól ismeri, de a karácsonyi kaktusz már nem örvend ekkora népszerűségnek. Ennek pusztán az az oka, hogy sokan nem tudják, hogy ők maguk is kaktuszbirtokosok. A különleges szobanövény onnan kapta a nevét, hogy az ünnepek környékén virágzik, de akárcsak a mikulásvirágnak, neki is megfelelő löketre van szüksége ahhoz, hogy pont a megfelelő időben bontson szirmot.

„Ez a színes növény számos színben, például pirosban, lilában, narancsban, rózsaszínben és fehérben mutathatja meg szirmait, és garantáltan feldobja a teret az ünnepi szezonban és azon túl is” – mondta Alfred Palomares, növényszakértő. A mutatós szobanövény 20 évig is az otthon dísze lehet, és Palomares azt mondja, még a háziállatoktól sem kell félteni, számukra is teljesen biztonságos. Most abban próbálunk segíteni a következő gondozási útmutatóval, hogy tényleg évről évre gyönyörködhess benne!

Ültetési instrukciók

Palomares rögtön arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan cserepet érdemes választani a növénynek, melynek lyukas az alja, hogy a víz könnyen tudjon mozogni a talajban, így elkerülhető a gyökér rothadása. Emellett legyen nagyobb, mint az előző cserepe, hogy a gyökerei szintén kényelmesen elférjenek benne.

A szakértő tippjei:

  • Vágjuk le a gyökereket, ha túl hosszúnak tűnnek.
  • Egy kis műtrágya mindig jól jön a növénynek.
  • Soha ne öntözzük túl, csak akkor kell locsolni, ha már néhány napja láthatóan nincs alatta víz.
  • Az eredeti talajjal érdemes beültetni az új cserépbe, és ezt jó tömöríteni a kaktuszoknak való virágfölddel.

Ápolási kisokos

A karácsonyi kaktusz legnagyobb mumusa a vízhiány vagy a túl nagy hőmérséklet-ingadozás, ami a bimbók hullását okozhatja. Ahhoz, hogy a virágzás minél tovább tartson, mindig minőségi, tápanyagokban gazdag földet érdemes hozzá választani. A virág 18-19 fok közötti hőmérsékletben érzi jól magát, és 50-60%-os páratartalom mellett, de jobb távol tartani a fűtőtesttől és az ablaktól, nehogy elszáradjon. A karácsonyi kaktusz keleti fekvésű ablakban érzi magát a legjobban, ahol mérsékelt a fény, de azért közvetlen napsütést is kap a reggeli órákban. Ha a virágon megjelentek a bimbók, kéthetente érdemes káliumtartalmú műtrágyával kezelni. Emellett kifejezetten érzékeny a talajra, érdemes egyenletesen nedvesen tartani a virágzás alatt.

Ami az átültetést illeti, a virágzás után szabad csak hozzányúlni, és bőven elég 3-4 évente átültetni. Kivéve, ha láthatóan rossz állapotban van. Mi jelezhet problémát? Ha azt látjuk, hogy a növény szára megpuhult, sárgulni kezd, valószínűleg túlöntöztük. Ellenben, ha ráncolódik, akkor az kiszáradásra utal.

Óvakodj a kártevőktől!

Annak ellenére, hogy egy strapabíró növényről van szó, ami nem igényel különösebb gondoskodást, a kártevőkkel szemben sajnos nem immunis. A pajzstetvek szívesen lakmároznak a dísznövényekből, és onnan lehet őket felismerni, hogy gyapotszerűen ülnek meg a növényeken, szürkés vattacsomóba vonva őket. Fogpiszkálóval eltávolíthatóak, de egy rovarirtó sem árt hozzájuk. A takácsatka jelenlétét hálószerű képződés jelzi a leveleken, mintha pókháló lenne rajtuk, ezeket szintén növényekhez ajánlott rovarirtóval tudjuk eltüntetni. Nem utolsósorban az árnyékszúnyogoktól sem árt távol tartani. Ezek a repülő lények nagyon szeretik a felázott talajt, abban vernek tanyát, és abból lehet észrevenni a jelenlétüket, hogy a növény hullajtani kezdi a leveleit. Ha a rovarirtó nem működik, akkor átültetés előtt gondoskodjunk friss virágföldről és távolítsuk el a réginek minden darabját.

Szaporítsd és add tovább!

A szaporítás meglehetősen egyszerű. Vágjunk le a növényből legalább két lapos szárrészt. Állítsuk perlit vagy homok közé, amit már előre locsoljunk be. Tegyük olyan helyre, ahol erős fény éri, így a dugványoknak hat-nyolc héten belül gyökeret kell ereszteniük.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top