nlc.hu
Otthon
8 parányi, de lakott sziget a nagyvilágból

„Egy rossz lépés, és már úszol is” – 8 parányi, de lakott sziget a nagyvilágból

A világ több százezer szigetének csak egy része lakott, és vannak köztük olyan aprók is, amelyek simán beférnének a Puskás Arénába.

Ahogy az emberek egyre inkább a nagyobb városokba költöznek, még izgalmasabbá válnak zajtól és zsúfoltságtól távoli szigetek, amelyek nemcsak a nyugalmat és a természet közelségét testesítik meg, hanem az elvonulást és a befelé fordulást is. Ezen belül külön ligában játszanak a miniatűr szigetek; némelyik annyira aprócska, hogy alig fér el rajta egy ház, mégis valakinek az otthont jelenti. Egy másik valamivel nagyobb, de ott elfér egy egész ország. Íme 8 egészen parányi, de lakott sziget!

Just Room Enough

Ország: Amerikai Egyesült Államok
Méret: 310 négyzetméter
Lakosság: néhány fő

A legkisebb lakott szigetek versenyét valószínűleg a New York-i Alexandria-öbölben található Just Room Enough (nagyjából: épp elég hely) nevű sziget nyeri. Egyike az Ezer szigetnek nevezett területnek – amely valójában 1864 aprócska szigetből áll –, és a Szent Lőrinc-folyónak azon részén húzódik, ahol az Ontario-tóból északkelet felé áramlik.

Ház az apró Just Room Enough szigeten

Egyetlen ház fért az apró Just Room Enough szigetre (Fotó: Wikipedia)

Az eredetileg Hub-szigetnek nevezett, fél kézilabdapályánál kisebb földdarabot az 1950-es években vásárolta meg a Sizeland család. Építettek egy nyaralónak szánt házat, és hogy szigetnek lehessen nevezni a területet, elültettek egy fát, majd átnevezték Just Room Enoughra a helyet. Annyira aprócska, hogy nem véletlenül írta a Washington Post: „egy rossz lépés, és már úszol is”.

Nauru

Ország: Nauru
Méret: 21 négyzetkilométer
Lakosság: 12 ezer fő

Vatikán és Monaco után az 1968 óta független Nauru a világ harmadik legkisebb állama, de a legkisebb szigetországa. A Csendes-óceánban, Ausztráliától mintegy háromezer kilométerre, északkeletre fekvő ország 12 ezer lakosa közül senki nem fertőződött meg a koronavírussal.

Nauru szigetország egy repülőgépből

Nauru a levegőből (Fotó: Getty Images)

Tiszta, kék vizével és fehér homokos strandjaival lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik. Az 1980-as években a foszfátbányászatnak köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa volt, de mára ebből semmi sem maradt: gazdasága rendkívül gyenge, elsősorban ausztrál segélyektől függ, jelentős a munkanélküliség, akiknek pedig van állásuk, azok nagy részét az állam alkalmazza. Tetézi a gondokat, hogy Nauruban a legnagyobb az elhízottak aránya a világon. 

Érdekesség, hogy a néhai II. Erzsébet királynő az 1982-es dél-csendes-óceáni körútja során járt a Brit Nemzetközösség tagjának számító Nauru szigetén. Ez azért különleges, mert évente csupán mintegy 200 turista látogat az országba, így mostanáig legfeljebb 15 ezer külföldi lépett a sziget területére.

Otok Života

Ország: Horvátország
Méret: 11 ezer négyzetméter
Lakosság: 1 fő

Horvátország második legnagyobb félszigete, a Pelješac-félsziget és a szárazföld zárja körül a Mali Ston-öbölt, amely egy festői szigetet rejt: itt található a Otok Života, azaz az élet szigete, amit a helyiek Govan vagy Govanj néven is emlegetnek. Bár a területe nem nagyobb mint a Puskás Aréna küzdőtere, az évek során 11 épületet húztak fel magán- és közcélokra. Volt itt egykor hajógyár, üdülőhely a gyerekeknek, néhány épületet pedig spliti Tengerészeti Kutatóintézet alakított át kutatási és tudományos munkára.

A múlt század elején a sziget a Bandur család tulajdonában volt, majd az 1930-as években a dubrovniki Božo Banac gazdag bankár és hajótulajdonos vásárolta meg, aki házat épített magának és vendégeinek. A második világháború után Ston városka lett a tulajdonos. Ma már csak egy ember, név szerint Prospera Pavić lakik a szigeten, aki több mint 80 éve él ott, és nem tervezi, hogy elköltözik.

Manilaid

Ország: Észtország
Méret: 2 négyzetkilométer
Lakosság: 40 fő

A Rigai-öbölben található, két négyzetkilométernél kisebb észt sziget egy körülbelül 40 fős közösségnek ad otthon Manija településen. Története a listánkon szereplő többi szigettel ellentétben nem nyúlik olyan régre vissza, az első lakók 1933-ban érkeztek a területre.

Azért költöztek oda, mert a szomszédos és nagyobb Kihnu szigetet – ahol szinte csak nők élnek – „kinőtték” az ott élők, a lakosságszám túl nagy lett a korlátozott helyi erőforrásokhoz képest. Ezért az emberek egy része meghódította a szomszédos szigetet. Egyszerű életmódjukat és hagyományaikat megtartották, a férfiak halásznak, a nők kötnek és sütnek.

Isola di Loreto

Ország: Olaszország
Méret: 3500 négyzetméter
Lakosság: néhány fő

A Comói-tó és a Garda-tó népszerűségével nem vetekedhet, pedig egy igazi rejtett gyöngyszem a Bergamótól keletre fekvő Iseói-tó. A Monte Isola szigettől északra található a csöppnyi Loreto szigete, amely évszázadok óta lakott. A 15. században a Szent Klára nővérek tulajdonában volt, és egy kolostor állt a földdarabon. A látványt ma meghatározó neogótikus kastélyt és kikötőt 1910-ben építette Vincenzo Richieri, az épületet pedig egy csodás park veszi körül.

Isola di Loreto az olaszországi Iseói-tóban

Isola di Loreto az olaszországi Iseói-tóban (Fotó: Getty Images)

 
Sziget jelenleg magántulajdonban van. George Clooney 2010-ben megpróbálta megvenni az akkori barátnőjének, Elisabetta Canalisnak, de az inkognitóban maradt tulajdonos azt mondta, hogy annyira kötődik a tóhoz és a szigethez, hogy semmilyen ajánlatra nem mondana igent.

Isla Mujeres

Ország: Mexikó
Terület: 4,5 négyzetkilométer
Népesség: 13 ezer fő

Bár nem annyira mini, viszont sokan lakják, és a neve miatt nem maradhatott ki a mexikói Isla Mujeres, ami annyit jelent: Nők szigete. Az elnevezés Francisco Hernández de Córdoba spanyol felfedezőhöz fűződik, aki miután 1517-ben megérkezett a szigetre, számos aranyból, ezüstből és agyagból készült maja istennőképet talált.

A Cancún partjainál található sziget ma népszerű célpontja a turistáknak. A napsütés és a gyönyörű strandok mellett az egyik fő természeti látványosság a Garrafon Park, ahol a látogatók korallzátonyok között úszhatnak, sznorkelezhetnek és kajakozhatnak a Karib-tenger kristálytiszta vizében.

Tengerpart az Isla Mujeres szigeten

Tengerpart az Isla Mujeres szigeten (Fotó: Unsplash)

A sziget emellett a teknősök menedékhelyéről is ismert.

Dunbar Rock

Ország: Honduras
Terület: 2000 négyzetméter
Népesség: vendégek és néhány fős személyzet

A szárazföldtől mintegy 70 kilométerre fekszik Guanaja buja és hegyvidéki szigete, ami leginkább a búvárkodásról és a túrázásról ismert. Körülbelül 500 méterre a szigettől található egy parányi sziklasziget, a Dunbar rock, amelyet szinte teljesen elfoglal egy magántulajdonban lévő szálloda.

Dunbar Rock villa Hondurasban

Dunbar Rock villa Hondurasban (Fotó: Dunbar Rock)

Az 1998-ban épült komplexum eredetileg villának készült, de egy későbbi felújítás során megduplázták a méretét; így a négyemeletes, 15 ezer négyzetméteres szálláshely nyolc tengerre néző szobával rendelkezik. Az biztos, hogy a vendégek ennél közelebb nem is lehetnek a strandhoz, de a szigetre nem lehet csak úgy belépni, mert kizárólag regisztrált vendégeket fogadnak.

Saint Cado

Ország: Franciaország
Terület: 36 ezer négyzetméter
Lakosság: néhány tucat ember

Az Atlanti-óceánba torkolló Etel folyó több tucat szigettel tarkított, de a legkülönlegesebb a Belz község részeként nyilvántartott Saint Cado képeslapra illő, bájos kis szigete. A hídon át elérhető terület egy egykori halászfalunak ad otthont, ahol békés hangulat uralkodik, fehér házakkal, kőépítményekkel és egy román kori kápolnával.

A franciaországi Saint Cado szigete

A franciaországi Saint Cado szigete (Fotó: Getty Images)

A jelenleg is lakott szigettől kissé nyugatabbra helyezkedik el egy még kisebb sziget, amelyen egyetlen kőépület található világoskék ablakokkal és ajtóval. Az 1894-ben épült Maison de Nichtarguér – ahogy a helyiek nevezik – a helyi osztrigafarm gondnokának a lakhelyeként szolgált.

Régi épület a Nichtarguér szigeten, Franciaországban, Saint Cado mellett

Magányos épület a Nichtarguér szigeten, Franciaországban, Saint Cado mellett (Fotó: Getty Images)

Az óceán közelsége miatt a folyó vízszintjét az árapály határozza meg, a parányi sziget területe ennek megfelelően változik: míg apály idején körülbelül 100 méter hosszú, dagálykor 25 méterre csökken.

(Források: The Mayor, Explanders, The Geography Teacher)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top