nlc.hu
Otthon
Tényleg tiszta lesz a ruha fél óra alatt? – A mosógép gyors programjának előnyei és hátrányai

Tényleg tiszta lesz a ruha fél óra alatt? – A mosógép gyors programjának előnyei és hátrányai

Sokan szeretik a mosógép gyors programját, ami gyakran tényleg életmentő, de nem ajánlott minden szennyes ruhára ezt használni.

A modern mosógépek egyik nagyon népszerű és sokak által keresett funkciója a gyors program, amellyel a normál ciklushoz képest sokkal rövidebb idő alatt, 30 vagy akár 15 perc ki tudod mosni a ruhákat. Ez a beállítás gyors, kényelmes és kevesebb energiát fogyaszt, akkor miért ne használnánk? Sajnos a gyors program sem képes csodákra, és nem olyan mosási ciklus, amelyre minden helyzetben támaszkodhatsz. Lássuk a mosógép gyors programjának előnyeit és hátrányait!

Mi a gyors mosási program?

A mosógép típusától függően egy olyan rövid program, amely általában 15 perc és egy óra közötti idő alatt kimossa a ruhákat. Kevesebb vizet és energiát használ, mint a normál mosási ciklus, és rövidebb ideig is centrifugál. Általában nem használ 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű vizet, de a legtöbb gépen változtatható a hőfok.

Egy nő kiválasztja a programot a mosógépen

Fotó: Getty Images

Ha a ruha címkéjén olyan szimbólumokat látsz, amelyek alapján alkalmas a normál mosásra, akkor többnyire a gyors programmal sem lesz gond. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogyan szabad mosni a ruhát, inkább maradj a kímélő üzemmódnál vagy a kézi mosásnál.

A gyors mosási program előnyei

  • Ha idő szűkében vagy, mert például felvennéd a kedvenc felsődet az esti buliba, de éppen a szennyesben van. A gyors program tökéletes, ha sietsz, és a lehető leghamarabb szeretnéd letudni a mosást. Akár 15 perc elteltével kiveheted a tiszta ruhát a gépből, persze ne felejts el időt hagyni a száradásra is.
  • Ha egy régóta nem viselt ruhadarabot szeretnél felfrissíteni, mert sokáig állt a szekrényben, és igazából nem piszkos, akkor is remek választás a gyors program.
  • Néhány ruha mosására is ideális, mert a gyors ciklus általában kisebb mennyiségű, egy-két kilogramm szennyes kimosására szolgál. Így ha csak kevés mosnivaló gyűlt össze, a gyors program lehet a megoldás.
  • Energiát és pénzt takaríthatsz meg a gyors mosással, hiszen a rövidebb program jellemzően kevesebb áramot és vizet használ. Ha rendszeresen használod, hosszú távon egész szép összeget spórolhatsz. Legalábbis a normál ciklushoz képest, mert öko programot kimondottan az energiatakarékosság miatt fejlesztették ki. 
  • Megnöveli a mosógép élettartamát, hiszen rövidebb, mint a normál ciklus, így a mosógép kevesebb ideig működik, így remélhetőleg később fog elromlani.
  • Kevésbé károsítja a ruhát, ha rövidebb ideig van mosásban. Ez persze a centrifugálás intenzitásától is függ, de általánosság a gyors mosási program kíméletesebb a ruhákkal, kevésbé koptatja az anyagot.

A gyors mosási program hátrányai

  • Ha erősen szennyezett ruhákkal vagy makacs foltokkal van dolgod, esetleg ágyneműt vagy babaruhákat mosol, nem érdemes a rövid programot választani. A gyors ciklus vízhőmérséklete általában nem magasabb 40 Celsius-foknál, így nem pusztítja el a kórokozókat, emellett nem nyújt elég alapos mosást ahhoz, hogy eltávolítsa a komolyabb szennyeződéseket.
  • Nem pakolhatod tele a mosógépet. Mivel a gyors mosási program kevesebb vizet használ, jóval kisebb a kapacitása, mint a normál programé. Vagyis ha a heti nagy adag szennyest szeretnéd kimosni, felejtsd el a rövid ciklust. Ha túlpakolod, a végeredmény csak rosszabb lesz.
  • Lehet, hogy nem centrifugálja ki olyan jól a ruhákat. A gyors mosási programok végén általában alacsonyabb fordulatszámon megy a centrifugálás, így a ruhákban több víz marad, lassabban fognak megszáradni. Persze ez is típusfüggő, vannak olyan mosógépek, amelyek a gyors programnál is engedik, hogy kiválaszd a centrifugálás teljesítményét.
  • Mosószer maradhat a ruhában és a gépben, mivel a gyors mosás nem öblíti ki a ruhákat olyan hatékonyan. Ha érzékeny a bőröd az ilyesmire, ez nem túl jó hír, és a készüléknek sem tesz jót a belsejében lerakódó mosószer. Ezért ajánlott kevesebb mosószert használni a gyors programhoz.

Összességében a gyors mosási program kényelmes megoldást jelent, ha sürget minket az idő, vagy nincs szükségünk teljes mosási ciklusra, de nem érdemes kizárólag ezt használni, mert szennyezettebb ruháknál a normál programra lesz szükség. 

(Tom’s Guide)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top