nlc.hu
Otthon
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a banán

Mostanáig rosszul tároltad a banánt! Ezzel a trükkel hetekig friss marad

A banán jóval hosszabb ideig friss marad, ha teljesen másképp tároljuk, mint eddig.

A banán általában rövid lejárati idővel rendelkezik, de ez azért van, mert a legtöbb ember rosszul tárolja a konyhában ezt a gyümölcsöt, pedig hetekkel tovább eláll, ha egyszerűen a megfelelő helyen és módon tároljuk. Ezentúl nem fog idő előtt megsárgulni, sőt megbarnulni.

Ez is érdekelhet Megnézem

Az egyik fő oka annak, hogy a banán nem marad sokáig friss, az, hogy sokan rosszul tárolják, hiszen soha nem szabad más gyümölcsökkel együtt egy gyümölcstálban tartani. Talán furcsán hangzik, de sok gyümölcs etiléngázt bocsát ki. Ez a természetes anyag érleli, hogy sokáig ízletesebb maradjon. A Chiquita, a globális banán és gyümölcs feldolgozó és értékesítő cég szakemberei szerint a túl sok együtt tárolt gyümölcs emiatt gyorsabban megromlik.

„Ezt a gázt az érett gyümölcsök természetes módon bocsátják ki, és a banán különösen érzékeny rá. Akkor is beindítja az érést, ha egészen zöld gyümölcsöt választottunk. Ez fordítva is működik: ha van olyan gyümölcs, amit meg akarsz érlelni, tegyél a közelébe egy nagyon érett banánt, így felgyorsíthatod ezt a folyamatot” – figyelmeztetnek a Chiquita szakértői.

Ez a legjobb módja a banán tárolásának

A banán mindaddig friss marad, amíg az etiléngáz nem gyűlik fel a környezetében, ezért fontos, hogy amint hazaérünk a bevásárlásból, azonnal vegyük ki a műanyag zacskós csomagolásból. „Az üzletek gyakran csomagolják a banánt műanyag zacskókba, de ez különösen rosszat tesz a banánnak, mivel a műanyag “csapdába ejti” a nedvességet. A legjobb módja annak, hogy a banán hosszabb ideig sárga maradjon, ha egyedül tároljuk hűvös és sötét helyen, például egy szekrényben vagy egy konyhai fiókban” – tanácsolják a szakemberek.

Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük a fűtőtest közelébe vagy hideg ablak mellé, mert a szélsőséges hőmérséklet szintén nem ideális a banán számára.

A banán – amit célszerű megmosni hámozás előtt – sok etiléngázt termel a szárában, ezért már néhány nap után megbarnul, hacsak nem tudjuk, hogyan akadályozhatjuk ezt meg. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a banánok szárát fóliába vagy alufóliába csomagoljuk, ez ugyanis lelassítja az etiléngáz termelését.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top